Ricacı Değil,İcracı Muhtarlar istiyoruz

Ricacı Değil,İcracı Muhtarlar istiyoruz

AKP, muhtarların özlük haklarını genişletecek ve muhtarlıkların temel masraflarının devlet bütçesinden karşılanmasını sağlayacak teklife hayır oyu verdi.

A+A-

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, aylığı 1300 lira olan muhtarların yaklaşık 450 ila 500 Lirayı bulan sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanması için kanun teklifi vermişti. 

Arslan ayrıca, Büyükşehir Yasası’nın ardından tüzelkişilikleri sona eren ve malvarlıkları belediyelere devrolan muhtarlıkların binalarının yeniden sağlanması, hizmetle ilişkili olan su, elektrik, telefon ve yakıt masraflarının da İçişleri Bakanlığı bütçesinden karşılanmasını önermişti. 

Kanun teklifinin öncelikli olarak gündeme alınması dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü ve muhalefetin olumlu oylarına rağmen AKP Milletvekillerinin hayır oyuyla muhtarların önemli bir sorunu yine çözümsüz bırakıldı.

Muhtarların demokrasinin en temel organı olduğunu belirten Milletvekili Kazım Arslan, yerelde muhtarları güçsüz bırakan, temel ihtiyaçlarını dahi karşılamayan bir anlayışın demokrasi açısından büyük bir sorun taşıdığını belirtti. Arslan "Ziyafete gelince para var ama SGK payını devlet ödesin, muhtarlıkların temel giderlerini İçişleri Bakanlığı karşılasın dediğimizde eller hayıra kalkıyor." dedi.


RİCACI DEĞİL, İCRACI MUHTARLIK İSTİYORUZ

Arslan şu ifadeyi kullandı: “Biz, ricacı değil icracı bir muhtarlık sistemi istiyoruz. Bunun yolu da muhtarlarımızın temel ihtiyaçlarının karşılanmasından ve yetkilerinin arttırılmasından geçer.  6360 sayılı Büyükşehir Kanunu'yla 34.500 adet olan köyümüzün 16.082 adedi kapanmış, mahalleye dönüşmüştür. Bugün muhtarlık, icracı olmaktan çıkarılmış ve ricacı olan, belediye başkanlarının, belediyenin kapısında bekleyen konuma düşürülmüştür. Bunlar yetmemiş, aynı zamanda daha önce köylünün gayretleriyle yapılmış olan birçok mülkiyeti, hangi belediye sınırları içindeyse onun mülkiyetine geçmek elinden alınmıştır. Hatta köyü mahalleye dönüşen birçok muhtar, kendi mülkiyetinin içinde kiracı durumuna düşmüş ya da açıkta kalmıştır.

MUHTARLIKLARIMIZI YENİDEN GÜÇLENMELİ

Teklifinin reddedilmesinin ardından konuşan Milletvekili Kazım Arslan şu ifadelerde bulundu:

“Şimdi bu hatalardan dönme zamanıydı ancak AKP oylarıyla demokrasimiz önemli bir adımı atmaktan geri bırakıldı. Yetkisi kısılan, sözü unutulmaya yüz tutan bir muhtarlık değil, geliri ve hizmeti artan bir yerel demokrasi istemeye devam ediyoruz. Muhtarlarımızın sosyal güvenlik primini devlet yatırmalı, temel muhtarlık giderleri İçişlerİ Bakanlığı bütçesinden karşılanmalıydı. Bu sayede özlük hakları ve masrafları karşılanan, yetkileri yeniden arttırılan bir yerel demokrasiye kavuşabiliriz.

ZİYAFET VAR AMA SGK PAYI YOK

Muhtarlarımızın özlük haklarının genişletilmesi ve temel giderlerinin devletçe karşılanması yönündeki teklifimiz, AKP'nin oylarıyla reddedilmiştir. İktidar, bir kez daha muhtarlarımızın taleplerini kabul etmediğini göstermiştir. 

Sormak isterim: Büyükşehir Yasasının değişmesinden sonra yetkileri azaltılan mahalle ve köy muhtarlarımızın çalışma oda ve binalarının teslimi ne zaman yapılacaktır? Muhtarlarımızı sürekli saraya davet ediyorsunuz, ziyafetler veriyorsunuz da neden özlük haklarını vermiyorsunuz, günlük giderlerini neden karşılamıyorsunuz?”

Kazım ARSLAN

CHP Denizli Milletvekili

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.