Sarıkamış Harekatı: En Soğuk Gece

Sarıkamış Harekatı: En Soğuk Gece

22 Aralık 1914 tarihinde yapılan ve toplamda 18 gün süren Sarıkamış Harekatı’nda 60 bin kahraman askerimiz donarak ve hastalanarak hayatını kaybetti.

A+A-

Bugün Sarıkamış harekatının 104.  Yıldönümü. Harekatın ilk 2 gününde askerlerimiz Rus birliklerine karşı kahramanca mücadele ettiler. Enver Paşa'nın emri ile başlayan harekatın amacı ise Rusları kuşatmak ve Kars, Ardahan, Artvin gibi Doğu illerini geri almaktı.

Osmanlı Devleti tarihinin en acı olaylarından bir tanesi olan Sarıkamış Harekatı'nın 104. yıl dönümünde hayatını kaybeden kahraman askerleri bir defa daha rahmetle anıyoruz. Hastalık ve soğuk ile mücadele eden askerlerimiz 1914'te başladıkları harekatı 18 gün sürdürebildiler. 9 Ocak 1915'de sonlanan harekattan sonra 60 bin askerimiz yaşamı yitirdi.

Görev Rus Birliklerini İmhaydı

Osmanlı Devleti'nin, doğuyu korumak ile görevli 3. Ordusu, 7-17 Kasım tarihleri arasında Köprüköy ve Azap muharebelerinde yaptığı cephe saldırıları ile Rusları bir nebze geri püskürtüp küçük bir başarı kazandılar. Kafkas Cephesi'ndeki kısmi başarı, İstanbul'da olumlu karşılansa da yeterli görülmedi. Rusları kesin yenilgiye uğratacak planlar üzerine çalışılmaya başlandı. Başkomutan Vekili Enver Paşa, geniş bir kuşatma harekâtıyla Rus birliklerini imhaya karar verdi.

'Şan ve şeref ileridedir'

Enver Paşa, 12 Aralık'ta Erzurum iline geldi. Burada plana son biçimi verildi. 3. Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa, harekâtta başarı şansı görmediği için görevinden ayrıldı. Enver Paşa 22 Aralık'ta başlayacak kuşatma harekâtı için 19 Aralık'ta genel taarruz emrini yayınladı. Emir şu sözlerle bitiyordu:

“Saadet, şan ve şeref ileride; alçaklık, sefalet ve ölüm geridedir."

Askerleri Hastalık ve Soğuk Vurdu

İlk 2 günü başarı ile  geçen taarruzun ardından olumsuz hava koşulları her şeyi değiştirdi. Kış, 3-4 Ocak 1915 gecesi daha da şiddetlendi. Fırtınayla yağan kar, yolları tıkayıp, çadırları yıktı. Arkasından da dondurucu soğuklar bastırınca, 60 bin askerimiz donma, dizanteri ve tifo gibi hastalıklardan dolayı yaşamını yitirdi. Bu harekatta Ruslar da 32 bin askerini kaybetti. Savaştan sonra İstanbul'a dönen Enver Paşa uzun bir süre Sarıkamış hakkında herhangi bir haber, bildiri, veya yayın yapılmasına engel oldu.

Sarıkamış harekatı tam 104 yıl evvel bu hafta gerçekleşti. Rus ordusu Azap Muhaberelerinde geri püskürtüldü. Ama Enver Paşa'nın emriyle başlayan Sarıkamış harekatı hüsranla sonuçlandı. Binlerce askerimiz donarak can verdi. Sarıkamış şehitlerimizi 104. Yıl dönümünde rahmetle anıyoruz.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.