Ankara siyasetini karıştıran ziyaret

TV100 ekranında anlattım ama yazılı olarak da kayda geçmesinde fayda var.

İç siyasetin gündemi.

Yeni Parti ve CHP açısından “Mansur Yavaş”.

TV100 ekranında anlattım ama yazılı olarak da kayda geçmesinde fayda var.

Yeni Parti lideri Özgür Özel, Trabzon ziyaretinde şu cümleleri kurdu:

“Buraya geleceğim bu sabah, programı duyunca gelip çalışma binamızda, daha yeni binamız yok, emaneten çalıştığımız bir ofiste bizi ziyaret eden ve Ekrem Başkan, ben ve onun üçlü fotoğrafı, bir dönem bir gecenin yarısında yayınlandığında Türkiye’yi yerinden oynatan ve o günkü kararlılığımızdan bir adım geriye atmadığımız Mansur Yavaş’ın da selamlarını getirdik, Trabzon kabul etsin. (21 Ağustos 2026)”

Özel’in bu sözleri üzerine Yavaş’ın çalışma arkadaşlarını aradım; aldığım ilk yanıt şuydu: “Telefonla bir görüşme oldu.”

Akşama doğru “ziyaret” tartışması devam edince bir başka çalışma arkadaşına daha sordum o da aynı yanıtı verdi.

Ben de akşam saatlerinde sosyal medya paylaşımı yaptım.

Ancak…

Gecesinde ve bir gün sonra yaptığım görüşmelerden sonra “ziyaretin”, Yavaş’ın çalışma arkadaşları tarafından bilinmediğini öğrendim. Evet; bir telefon görüşmesi var ama o görüşmede Özel’in Yavaş’ı çay-kahve içmeye davet ettiği” ifade edildi. Sonrasında da Mansur Yavaş, Özgür Özel’i çalışma ofisinde ziyaret etti. Ziyaret ortaya çıkınca Yavaş, görüşmenin bu şekilde ortaya çıkmasından rahatsız olduğunu yakın çevresiyle paylaştı. Peki neden rahatsız oldu?

Ankara koridorlarını yakından takip eden bir dostum benim NEFES’te yazdığım 30 Temmuz günlü yazıma atıf yaptı.

Orada dedim ki:

“Ankara’da, Yavaş’ın son dönemdeki sessizliğine dair çeşitli değerlendirmeler yapılıyor:

Seçim startı verilene kadar Mansur Yavaş’tan bir hamle beklememek gerekiyor. Seçim düzlüğüne çıkıldığında ve Yavaş’ın önü herhangi bir davayla kesilmezse tabii ki adaylık konusunda düşüncelerini öğreneceğiz.

Mansur Yavaş, şu anda yüzde 35’lik kavgada bir taraf olmamaya özen gösteriyor. Anketlerde de görülüyor; iktidar-muhalefet, siyasi tabanlarda bir karşılığı var. Orada da bir tarafa ağırlığını koymadan bir bakıma denge kurmaya çalışıyor. O gün geldiğinde yüzde 50 artı 1’i bulmak adına kimseyi üzmeden, küstürmeden, birinin daha çok tarafı birinin daha çok karşıtı algını oluşturmadan bir siyasi hat belirlediğini görüyoruz.

Kısa vadede CHP’den ayrılmak gibi bir düşüncesi yok. Ama CHP Genel Merkezi’yle de yakın bir temas kurmuyor. Orada dengeyi öyle kuruyor. Tamam CHP’nin belediye başkanı ama Özgür Özel’le de görüşüyor.

Günün sonunda parlamento seçimi olmadığının farkında herkes. Birinden diğere hangi taraf ağır basarsa bu sefer -altın oran- yüzde 60’ları bulmuş olan oranda denge şaşar. Şu ana kadar da en iyi beceren isim Mansur Yavaş. Özgür Özel ağırlığını koydu, yüzde 35 aldı, Yavaş da Yeni Parti’yle hareket etti. Onu yaptığın anda MHP, AKP tabanında, CHP’de kalacakları otomatikman karşına almış olacaksın.

Son anketlere bakın, ‘Tayyip Erdoğan devam etsin mi?’ diyenlerin oranı yüzde 58’lerde ‘hayır’ çıkıyor. Yüzde 58’in umudunu tutmak istiyor anladığımız kadarıyla. Bir yerin kılıcını tutmak mı yoksa herkesin umudu olmak mı? Yavaş bu denklemde bakıyor. Parlamento içindeki kavganın bir tarafı olduğun an seçmenin cumhurbaşkanlığı için ayırdığı, sandık için cebinde sakladığı siyasetçi imajını bozuyorsun.

Yüzde 60’ları kim görürse, Özgür Özel de görürse destekleyeceğini düşünüyoruz. Vakti gelmemiş işin önünü aldığın zaman başarılı olamazsın. Biliyoruz, Ankara’da herkes biliyor, Ekrem İmamoğlu’nu ‘vakit gelmedi’ diye uyarmıştı. Kaç kere anlattığını biliyoruz.

Masada bir oyun var ve zor-büyük bir oyun var. Elinizde de Mansur Yavaş var. Sandık gelene kadar duygularla değil realiteyle siyaset yapmayı tercih ettiğini anlıyoruz. Duygularıyla hareket etse bugün Özel’le hareket eder. Rakam ortada ama… Bunu biliyor.

***

YENİ Parti’yi yakından takip edenler, Özgür Özel’in Trabzon’da yaptığı ama tartışılmayan şu cümlelerine dikkat çekti:

“Buradan Trabzon’dan bütün Türkiye’ye sesleniyoruz. Gerek ben gerek Ekrem Başkan gerek Mansur Başkan ya da bugün partimizde olan ya da gönlü burada olan ama aritmetik müsait olmadığı için başka tarafta şimdilik duran bütün belediye başkanlarımızla beraber, eğer kendimiz için bir şey istersek namerdiz. Ama umut bizdedir, umut yepyeni kadrolardadır.”

Diyorlar ki: “Özgür Bey kendisini, Ekrem ve Mansur başkanları aynı cümle içinde kullanmak konusunda kararlı. Üç isim üzerinden kamuoyu desteğini artırmayı düşünüyor. Bu anlaşılır. Ama sonuçta İmamoğlu’nun olmayacağı bir yarışta geriye iki isim kalıyor. Yavaş’ın da bu kadar öne çıkarılması ne kadar doğru, tartışılır. Bildiğimiz; eğer Yavaş’ın ismi hem Yeni Parti hem CHP tarafından bu kadar çok öne çıkarılırsa ya da iki parti de kaba tabirle ‘çekiştirmeye’ devam ederse ABB Başkanı belediye başkanlığının bitimiyle siyaset serüvenine son verir.”

Aytunç Erkin

Siyaset Haberleri

''Çok Ağır Bir Tehditle Karşı Karşıyayız''
"Erdoğan'ı Sandıkta Domates Gibi Yiyecekler"
YENİ Parti milletvekili Melih Meriç entübe edildi
Türk ulusu adına uyarıyorum
Birleşmemek sarayın ekmeğine yağ sürer