Bu Karar Hukuken Yok Hükmündedir

Denizli Baro Başkanı Adayı Avukat Adnan Demirdöğer DGC’de bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Başkan Adayı Demirdöğer açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Barolar; avukatlık mesleğini geliştirmek, meslek mensuplarının birbirleri ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak; meslek düzenini, ahlâkını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.’’

1136 Sayılı Avukatlık Kanununun 82. Maddesinde belirtilen “Baro genel kurulları son rakamı çift olan yıllarda olmak kaydıyla 2 yılda bir Ekim ayının ilk haftası içinde baro başkanının daveti üzerine gündemindeki maddeleri görüşmek üzere toplanırlar” hükmü gereğince, Denizli Baro Başkanlığı’nca 03 Ekim 2020 tarihinde 47. Olağan Seçimli Genel Kurulun toplanması için çağrı yapılmıştır.

Hukuka Aykırı

İçişleri Bakanlığınca 02 Ekim 2020 tarihinde 16230 sayılı genelge ile covid-19 tedbirleri kapsamında Baro Genel Kurul toplantıları ve seçimlerin 01 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmesine karar verilmiştir.   Bu Genelgeye dayanılarak, İl Hıfzıssıhha Meclisi Kurulu tarafından alınan, Baromuz Genel Kurul toplantılarının yapılmaması yönündeki karar açıkça hukuka aykırıdır.

İl Hıfzıssıhha Meclisi Kurulu Kararına rağmen; Denizli Baro Başkanlığı’nın 47. Olağan Genel Kurulu’nun 03 Ekim 2020 tarihinde yapılması ile ilgili yeterli çoğunluk sağlanamadığından bahisle Denizli Baro Başkanlığı’nca tutanak tutulmuş, Genel Kurulumuz 10 Ekim 2020 tarihine ertelenmiş, 11 Ekim 2020 tarihinde yapılacak seçimlerle ilgili olarak Merkezefendi İlçe Seçim Kurulu’ndan seçime katılması için görevlendirme yapılması talep edilmiştir. 

Bu konularla ilgili olarak Genelge’ye ve alınan seçimlerin ertelenmesi kararlarına karşı Denizli Baro Başkanlığı da dahil olmak üzere toplam 54 Baro Başkanlığı bildirge yayımlamıştır.  Yüksek Seçim Kurulu vermiş olduğu kararla, Baro seçimlerinin yapılamayacağını belirtmiş, 24 Baro Başkanlığı’nın YSK’nın almış olduğu seçimlerin ertelenmesi kararının iptali için yapmış olduğu başvuruyu da reddetmiştir.

Baro Genel Kurullarının ertelenmesi ve iptali ancak Kanunla mümkün olup şu ana kadar buna ilişkin bir düzenleme yapılmamıştır. Baro Genel Kurulları’nın ertelenmesine ilişkin alınan bu karar; hukuki dayanağı olmayan, normlar hiyerarşisine aykırı bir karar olup, hukuken yok hükmündedir. Bu nedenle Denizli Baro Başkanlığı’nın 03 Ekim 2020 tarihinde Genel Kurulun 10 Ekim 2020 tarihine ertelenmesine ilişkin kararı geçerliliğini korumaktadır. Genel Kurul ve Baro seçiminin yapılmaması ile ilgili alınan kararlar tam kanunsuzluk halidir. Söz konusu bu durumun; seçme ve seçilme hakkını keyfi olarak ortadan kaldırdığı gibi, hukuk güvenliği ilkesine ve demokrasimize telafisi imkansız zararlar vereceği de aşikardır.

Denizli Baro Başkanlığının; Yönetim Kurulu’nun oy çokluğu ile, YSK kararını gerekçe göstererek seçimli olağan genel kurulumuzun 10-11 Ekim 2020 tarihinde yapılamayacak olduğu ve belirsiz bir tarihe ertelendiğine yönelik kararı; hukuken yok hükmünde olan İçişleri Bakanlığı genelgesi, İl Hıfzıssıhha Meclisi Kurulu kararı ve YSK kararı ile eş değerdir.

Baromuz; başta Anayasadan ve 1136 Sayılı Avukatlık Kanunundan aldığı görevlerini, kendisinin de parçası olduğu hukuksuz kararlar ile yerine getirmemektedir.

Gelinen noktada İl Hıfzısıhha Meclisi Kurulu ve İlçe Seçim Kurulu ile Denizli Baro Başkanlığı tarafından alınan; baro seçimlerinin ertelenmesine ilişkin kararlardan derhal dönülerek, Baroların en üst organı olan Genel Kurullarının çalışmasının önündeki engelin kaldırılması ve en temel hak olan demokratik seçimlerinin derhal yapılması gerekmektedir. 

Avukatlık Yasası’nın Genel Kurul ve seçim yapılmasına ilişkin amir hükümlerini uygulamak üzere Denizli Baro Başkanı ve Baro Yönetim Kurulu’nu 03 Ekim 2020 tarihinde almış olduğu seçimli Genel Kurul yapılması kararına, Covıd-19 tedbirleri kapsamında uymaya davet ediyoruz.

BİZ HUKUKÇU KİMLİĞİMİZİ UNUTMADIK, UNUTMUYORUZ, UNUTTURMAYACAĞIZ.

MESLEĞİMİZDEN ALDIĞIMIZ GÜÇ İLE, O GÜN SAAT 10.00’DA,

BİZ ORADAYIZ.

BİZ BARODAYIZ.

Ege - Denizli Haberleri

Bu camide 433 yıldır ezan sesi hiç susmadı
Uşak Belediyesi’nin borçları açıklandı
Manisa'da on binlerce el şifaya uzandı
Köşk’te minibüs uçuruma yuvarlandı: 1 ölü
BELEDİYE İŞLETMESİNDE ÇAY 1 LİRA OLDU