Buldan ‘Öcalan’a statü’ belli oldu'

DEM Parti İmralı Heyeti üyesi ve Van Milletvekili Pervin Buldan, süreç yasasının ardından kurulan "Silahsızlanma ve Siyasallaşma" isimli alt kurulda Öcalan'ın da yer alacağını duyurdu. Buldan, "Sayın Öcalan gelişleri organize de edecek" dedi.

 

İmralı Süreci kapsamında çıkarılan ve Meclis'te 467 oy ile geçen süreç yasasının ardından "Silahsızlanma ve Siyasallaşma" ismini taşıyan bir alt kurulda PKK lideri Öcalan'ın da görev alacağı duyuruldu.

İmralı Süreci'nin yasal adımı olarak çıkartılan süre yasasının ardından kurulan komisyonlarda Öcalan'ın da görev alacağı Pervin Buldan tarafından açıklandı. Uzun zamandan beri devam eden 'Öcalan'a statü' tartışmalarının ardından gelen bu açıklama dikkat çekti.

Çıkan yasayla birlikte bazı kurulların oluşması gerektiğine dikkat çeken Buldan, kurullarda Öcalan’ın da yer alacağını açıkladı.

İLK TOPLANTI TARİHİ 24 AĞUSTOS

24 Ağustos tarihinde bir üst kurul kurulacağını ve bu kurulun ilk toplantısını gerçekleştireceğini açıklayan Buldan, “Üst kurulun ilk toplantısının hemen ardından alt kurulların kurulması için bir süreç başlayacak.

Bu alt kurulların bir tanesi silahsızlanma ve siyasallaşma kurulu olacak ve burada Sayın Öcalan yer alacak.

"GELİŞLERİ ORGANİZE EDECEK"

Çünkü Sayın Öcalan gelişleri organize de edecek. Bunun yanında bir kadın kuruluna ihtiyaç olduğunu biz hep görüşmelerimizde söyledik, bunu biz yaptığımız görüşmelerde de devlet yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde de ifade ettik. Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmede de ben ifade ettim” diye konuştu.

İMRALI HEYETİ'NDEN KRİTİK AÇIKLAMALAR

DEM Parti İmralı heyeti üyeleri Pervin Buldan ve Faik Özgür Erol ile uzun süre İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan ile hapis yatan Veysi Aktaş, medya temsilcileriyle Taksim'de bir otelde çözüm sürecinde gelinen aşamaları ve "çerçeve yasa"nın ortaya çıkardığı yeni durumu değerlendirdi.

Heyet üyelerinden Faik Özgür Erol, "Çerçeve yasa"yla yaklaşık 4 bin tutuklunun serbest kalabileceğini belirtip, 75 binin üzerinde soruşturma ve kovuşturma dosyasının da yasadan etkileneceğini ifade etti.

ÖCALAN'IN YASAYA BAKIŞINI AÇIKLADILAR

Pervin Buldan, Öcalan’ın yasayla ilgili görüşünü ise şu sözlerle anlattı:

“Son yaptığımız görüşmede yasaya nasıl yaklaştığına dair şunu hep söyledi; ‘Ben kavramlara çok takılmıyorum. Bizim için önemli olan bu yasanın çıkması. Kavramları bir kenara bırakalım.

"BU YASA BİR İLKTİR"

Evet bunun mücadelesini vereceğiz tabii ki. Bu yasa bir ilktir, bir kilit yasadır, bir kök yasadır. Hatta bir kabuktur. Bu yasa Kürt meselesinde bir kabuktur. Bu kabuğu ya da bu kök yasayı nasıl geliştireceğimizi, nasıl bunun mücadelesini vereceğimizi elbette ki daha sonraki dönemlerde, süreçlerde tartışacağız.

"TEK KİŞİLİK SATRANÇ OYNADIM"

Ama ben bu aşamaya gelmesi konusunda büyük bir çaba sarf ettim ve tek kişilik bir satranç oynadım’ dedi. Bu kelime tamamıyla kendisine aittir. Bu tek kişilik satrançta elbette ki zorlandığı zamanlar oldu biz bunu biliyoruz ama hep meselenin pozitif yanına baktı. Artık silahlı mücadelenin bittiği ve siyasal bir mücadelenin devreye gireceği bir zaman dilimini örmeye çalıştı. Bunu hayata geçirmeye çalıştı."

VEYSİ AKTAŞ: ÖNEMLİ BİR EŞİK ATLATILDI

Buldan'ın açıklamalarının ardından Öcalan'la birlikte İmralı'da uzun yıllar yatan ve basın davetinde "İmralı Sekreteryası" olarak tanımlanan Veysi Aktaş söz aldı. Aktaş sürecin nasıl geliştiğini su sözlerle anlattı:

“Geçen yıl, silahların yakılması meselesinde bu komisyonun oluşması gerekiyordu. Fakat o komisyonun oluşturulması geciktirildi. Şu an tartışılan 'çerçeve yasa' aslında ekimde çıkması gerekiyordu. Yani bir türlü aşılamayan bir eşik durumu vardı. Bu yüzden asıl temel soruna bir türlü inilemiyordu, mesafe alınamıyordu. Fakat 10 Ağustos’ta meclisten geçmesinden sonra Kürt sorununun çözümü için önemli bir eşik atlatıldı. Yeni bir hukuki zemin oluşturuldu.

“SİYASİ İRADE ÖCALAN’IN STATÜSÜNÜ KABUL ETMİŞ OLDU”

Veysi Aktaş, alınan bu karar ile Öcalan'ın statüsünün kabul edildiğini duyurdu:

"Bana göre Türkiye’nin en tarihi anlarından biridir. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da Sayın Öcalan’ın statüsüne dönük açıklaması da çok değerli bir açıklamaydı. İlk kez siyasi irade Sayın Öcalan’ın statüsünü kabul etmiş oldu. Bu eşik bir türlü aşılamadığı için diyalogdan müzakere aşamasına bir türlü geçilemiyordu. Bu aşamadan sonrası artık müzakere aşamasıdır."

SÜREÇTE 3 AŞAMA OLACAĞINI DUYURDU

Bu sürecin üç aşaması olduğunu kaydeden Aktaş, "İlk adım 'çerçeve yasa' ya da kök yasa olarak ifade edilen süreçti. Bu aşıldı, şimdi demokratikleştirme sürecine geçildi. Cumhuriyetin demokratikleşmesine dönük müzakereler geliştirilecek. Bu uzunca bir zaman da alabilir. Bu süreçten sonrası da bir anlamda bizim demokratik toplum örgütlenmemiz, cumhuriyetin demokratikleşmesi, demokratik toplumun demokratik cumhuriyete entegrasyonu, sürecin yeni bir anayasayla yeni bir toplumsal sözleşmenin şekillenmesi sonucunu verecek. Böyle üç aşamadan oluşan bir süreçtir." dedi.

YENİ PARTİ İLAN EDİLECEK

Birgün'den İbrahim Varlı'nın aktardığına göre Buldan, DEM Parti’nin Eylül başlarında zorunlu kongresini yapacağını hemen ardından da yeni parti çalışmalarına girişileceğini açıkladı.

DEM PARTİ'NİN YERİNİ ALACAK

DEM Parti’nin yerini alacağı yeni partinin yeni bir program, zihniyet, kadro ve örgütlenme tarzına sahip olacağını aktaran Buldan, gelecek sene Nevruz öncesi parti kuruluşunun tamamlanmasının muhtemel olduğunu ifade etti. Bu partinin yeni dönemin ruhunu yakalayacağını, Öcalan’ın da bunu çok önemsediğini sözlerine ekledi.

Asayiş Haberleri

YENİ Partili Milletvekili Melih Meriç'e bıçaklı saldırı
Emekli amiral Türker Ertürk tutuklandı
'Blooper' isimli gizli uygulamayla haberleşmişler
Aynı sorun İsmailağa’da da yaşanacak
Süleymancıların lideri Kuriş tutuklandı