Büyükşehir’de Denizli’nin Kültürel Mirasına Katkı

Tarihi yapıları yok olmaktan kurtaran Denizli Büyükşehir Belediyesi, bu defa da Selçuklular döneminden kalma tarihi Hüsamettin Gazi Bey Türbesi’ni restore etti.

Denizli merkez ve ilçelerde yer alan tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacı ile çalışmalarına devam eden Denizli Büyükşehir Belediyesi, Baklan İlçesi’ndeki Selçuklu’nun uçbeylerinden olan Hüsamettin Gazi Bey Türbesi’ni aslına uygun bir biçimde restore edip Denizli kültürel mirasına yeniden kazandırdı.

 

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Hüsamettin Gazi Bey Türbesi’nin, gelecek nesillere aktarabilmenin önemli bir sorumluluk olduğunu ve şehir kimliğine kazandırılmasından ötürü mutluluk duyduğunu belirten Başkan Osman Zolan, “Denizlimizin tarihinde önemli bir yeri olan Hüsamettin Gazi’nin ebedi istirahatgahını aslına uygun şekilde restore ederek, yarınlarımıza aktarmak istedik. Bu topraklar için can veren, kanını döken ve taş üstüne taş koyan herkesten Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

Hüsamettin Gazi Bey Türbesi

Denizli’deki sayılı anıtsal yapılardan bir tanesi olan türbe, kare planlı ve kübik gövdelidir. Kurşun ile kaplanmış olan kubbesi, sekizgen bir kasnak üzerine pahlanarak oturtulmuş. Kubbenin üstünde âlem bulunmaktadır. Tescilli yapının Selçuklu türbe ve han yapılarında görülen taç kapılara benzer anıtsal bir girişi vardır. Yapı, 16. yüzyıla ait bir eser olsa da giriş kapısı mimari yönden anıtsal taç kapılara benzediği için Selçuklu dönemini işaret ettiği ve farklı plan tipi, kaliteli malzeme işçiliğiyle Denizli’deki diğer türbelerden ayırt edildiği ifade edilmektedir.

 

Ege - Denizli Haberleri

Bu camide 433 yıldır ezan sesi hiç susmadı
Uşak Belediyesi’nin borçları açıklandı
Manisa'da on binlerce el şifaya uzandı
Köşk’te minibüs uçuruma yuvarlandı: 1 ölü
BELEDİYE İŞLETMESİNDE ÇAY 1 LİRA OLDU