İYİ Parti'den Feti Yıldız'a tepki

İktidarın çerçeve yasa olarak adlandırdığı PKK'lılara siyaset yolunu açan kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülüyor. Komisyonda İYİ Partili üyeler tepkilerini dile getirirken, yasayı "Öcalan'ın meşrulaştırılması' olarak görüyor.

Muhalefetin, “Daha büyük salon verilsin” talebine karşın komisyon toplantısı saat 15.35’te başladı. AK Parti Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, toplantının açılış konuşmasını yaptı. Yüksel, teklifin bir af düzenlemesi olmadığını savundu. AK Partili Yüksel, teklifin yasalaşması ile mahkûmiyet hükümlerinin ortadan kalkmayacağını belirtti.

İYİ Parti usul tartışması talep etti. İYİ Partili Olgun; ilk imza sahiplerinin farklı farklı konuştuğunu belirterek; “Daha hiçbir kanun çıkmadı, burada terörist başına teşekkür edildi, müdahale etmediniz. Kınıyorum. Çünkü bugün önümüzdeki sadece kanun içeriği değildir. Asıl soru TBMM kanun mu yapacaktır, yoksa başka yerlede hazırlanmış bir iradeye kefil mi verecektir? Önümüzde ciddi bir usul ve meşruiyet sorunu vardır. Bu salon bu görüşmeler için yeterli değildir. Bu toplantı daha büyük bir salona alınmalı ve Genel Kurul çalışma saatlerinin dışında yapılmalıdır. Bu toplantı TBMM TV’den yayanlanmıyor, görsel basın dışarı çıkartılıyor. Madem bu kanun milyonlarca kişi tarafından sevinçle karşılandı, neden görsel basın dışarı çıkartılıyor? Eğer bu düzenlemenin arkasında duruyorsanız, kameradan kaçmayacaksınız. Böyle bir teklifin Anayasa Komisyonu’nun değerlendirilmesine sunulmaması nasıl izah edilebilir? Anayasa Komisyonu’nun görüş bildirmesinden neden kaçıyorsunuz? Anayasa Komisyonu’na havale edilmesini istiyoruz” dedi.

Olgun konuşmasına şöyle devam etti: "Biz bu konuları hem Komisyon Başkanlığına yazılı dilekçe hem de önergelerimizle sunduk, bunu açıklamış olalım. Bu teklifin Anayasa Komisyonuna gönderilmesini talep ediyoruz, bu da bizim bir talebimizdir.

4’üncü husus, etki analizinin bulunmaması. Bu teklif kaç kişiyi etkileyecek? Kaç hükümlü tahliye olacak? Kaç soruşturma ve kovuşturma etkilenecektir? Hangi suçlardan kaç kişi yararlanacaktır? Terör örgütü üyeliğinden hüküm giymiş kaç kişi kapsam içerisindedir? Bunların ne kadarı yeniden topluma dönecektir? Bunun kamu güvenliğine etkisi nedir? Emniyet ve istihbarat birimlerinin risk değerlendirmesi nedir? Yeniden suç işleme riski hesaplanmış mıdır? Şehit yakınları ve gaziler üzerindeki sosyal ve psikolojik etkisi değerlendirilmiş midir? Biraz önce teklif imza sahibi hatibin biri 120 küsur kişiyle görüştüğünü söyledi. Yalnızca bu kitapta sadece askeriyede -yani tüm Genelkurmay- çalışan şehitlerin ismi yazıldı ve sadece bunların ismi 7 bin civarındadır. Siz kaç kişiyle görüştünüz? Komisyon 120 kişi bunların hepsini temsil ediyor mu? Ceza adalet sistemi bakımından doğuracağı sonuçlar nelerdir? Hiçbirini bu komisyonda hiç kimse bilmiyor. Kanun yapıyoruz ama sonucunun ne olacağını bilen yok. Binlerce insanın hukuki durumunu değiştiriyoruz ama toplumdaki etkisini ölçmüyoruz. Eğer ölçtü isek de -bir zamanlar bu kanunla ilgili AK PARTİ Grup Başkanının da bir beyanı vardı- etki analizi varsa verin biz de görelim. Biz komisyon üyesiyiz, ona göre belki sizin dediğinize doğru deriz, ekleriz. Efendim, sonra buna yasama faaliyeti diyoruz. Bu yasama faaliyeti değildir. Bu sonuçlarını bilmeden millet adına karar vermektir. Teklifin kapsamı hukuki, tali, güvenlik ve sosyal etki analizi hazırlanıp komisyon üyelerine sunulmadan sağlıklı bir görüşme yapılamaz.

5’inci itirazımız bu tekliften doğrudan etkilenenlerin ve konunun uzmanlarının burada bulunmamasıdır. Aynı konuyla ilgili de bizim önergemiz mevcuttur ve İç Tüzük 30, 41’inci maddelerine istinaden bu insanların da buraya davet edilmesini istiyoruz.

Sayın Başkan, İç Tüzük, komisyona uzman çağırma yetkisini süs olsun diye vermemiştir. Şehit aileleri nerede? Biraz önce söyledim, 6.500 küsur asker var. Bunların hangisinin ailesini dinlediniz? Gazilerimiz nerede? Şehit ve gazi dernekleri nerede? 30-40 yıl terörle mücadele vermiş askerlerimiz, polislerimiz, jandarma personelimiz nerede? Terör soruşturmalarını yürütmüş cumhuriyet savcılarımız nerede? Terör davalarında görev yapmış hâkimler nerede? Ceza hukuku akademisyenleri nerede? İstihbarat ve güvenlik uzmanları nerede? İlgili bakanlıkların ve kamu kurumlarının uzmanları nerede? Bakın, teklifte Adalet ve İçişleri Bakanlarına görev verdik diyorsunuz, o bakanların bırakın kendisini yardımcıları bile yok ortada. Yani bu kadar ciddiye alınan bir konu! Bunu belirtmek istiyorum."

BÜYÜK SALON TALEBİ

Açılış konuşmasının ardından Yüksel, komisyon toplantısının ilk imza sahibine verilecek söz ile devam edilmesini istedi. Muhalefet milletvekilleri, usul tartışması başlatmayı talep etti. Salonun yetersiz kaldığını belirten çok sayıda milletvekili, toplantının büyük bir salona alınması gerektiğini kaydetti. Komisyon Başkanı Yüksel, görüşmelerin başka bir salonda yapılamayacağını bildirdi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Uğur Poyraz, Komisyon Başkanı Yüksel’e, “Konuşmanızda Öcalan’a teşekkür etmeyi unuttunuz” deyince salonda tansiyon yükseldi. Tüm itirazlara karşın toplantıda, AKP Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül’ün konuşmasına geçildi. Gül, sürecin bir pazarlık ürünü olmadığını söyleyerek imza sayısı itibarıyla teklifi, “Tarihi mutabakat” olarak nitelendirdi. Komisyondaki bazı isimler, milletvekillerinin kanun teklifine, görmeden imza attığını hatırlattı. Gül, konuşmasına kanun teklifinin içeriğini anlattı.

YILDIZ: DİKKATLİ DİL KULLANILMALI

Gül’ün konuşmasının ardından, teklifin ilk imza sahiplerinden MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız söz aldı.

Yıldız, kanun teklifinin yasalaşması ile “Terörün tarihin karanlığına gömüleceğini” söyleyerek, “Terörsüz Türkiye süreci ile ilgili beyanda bulunurken hukuki ve siyasi kavram setlerini dikkatli kullanmalıyız. Türk milletinin bütünlüğünü hedef alan her türlü söylemenin MHP tarafından reddedildiği 57 yıldır bilinmektedir” dedi.

Yıldız’ın, PKK’nın silah bıraktığına yönelik açıklamasına İYİ Partili milletvekilleri, “Hani nerede silahlar?” sözleriyle tepki gösterdi

FETİ YILDIZ: İSTİYORLAR Kİ EVLATLARIMIZIN TABUTUNU TAŞIYALIM

MHP'li Feti Yıldız, çerçeve yasayı eleştirenleri "Şehit gelmesini isteyenler" olarak nitelendirdi. Bu sırada İYİ Partili vekiller yoğun itirazlarda bulundu. Yıldız, "Ajitasyona pabuç bırakmam" dedi. İşte Yıldız2ın tartışma yaratan o sözleri:

"İstiyorlar ki birbirimizden kopalım, istiyorlar ki Türk-Kürt bölünsün. İstiyorlar ki evlatlarımızın türk bayrağına sarılı tabutlarını omuzlarda taşımaya devam edelim"

İktidarın 'Terörsüz Türkiye' olarak adlandırdığı çözüm sürecinin altından PKK'lılara siyaset yolunu açmak çıktı. İYİ Parti, teklifin milletten saklandığını savunurken, çerçeve yasanın iadesini talep etmişti. İYİ Parti'den bir hamle de yasanın görüşmeleri konusunda geldi.

İYİ Parti, Adalet Komisyonu'nda yapılacak olan görüşmelerin canlı yayınlanmasını talep etti.

Başvuruda, Adalet, İçişleri, Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlarının, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri'nin, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı'nın, Anayasa ve ceza hukuku alanında uzman akademisyenlerin, Türkiye Barolar Birliği ile ilgili baroların temsilcilerinin, şehit aileleri ve gazileri temsil eden federasyon, konfederasyon, dernek ve vakıfların komisyon toplantılarına davet edilmesi talep edildi.

TERÖRLE MÜCADELE EDEN KİŞİLER DİNLENMELİ

Ayrıca terörle mücadele alanında görev yapmış emekli hakim, Cumhuriyet savcısı, asker, kolluk amiri ve güvenlik bürokrasisinde görev yapmış uzmanlar ile tekliften doğrudan etkilenecek ilgili kamu kurumları, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve diğer toplumsal kesimlerin temsilcilerinin de dinlenmesi istendi.

İYİ Parti'nin başvurusunda, komisyon görüşmelerine davet edilen kişi, kurum ve kuruluşların listesinin yazılı olarak bildirilmesi ve henüz davet edilmemiş olanların komisyon çalışmalarına çağrılarak görüş ve değerlendirmelerinin alınması talep edildi.

CANLI YAYIN AÇTI

İYİ Parti'nin canlı yayın başvurusunun ardından komisyona katılan İYİ Partililer komisyonun içerisinden canlı yayın başlattı. Yayın İYİ Parti'nin X hesabından açıldı.

DEVA Partili İdris Şahin, iktidarın 'Genel af değil' söylemlerine karşın Anayasa 87'yi hatırlatarak, "Görüşmelerin bir genel af niteliği taşıdığını" söyledi.

Gündem Haberleri

Yasa Adalet Komisyonun da Kabul Edildi
İYİ Parti ile AK Partili vekiller tartıştı
İzzet Ulvi Yönter sessizliğini bozdu
Ümit Özdağ ''Yanlış İş Yapıyorsunuz''
Uğur Poyraz ''Suç İşliyorsunuz''