Yıldızlar SSS Holding bünyesindeki Doruk Madencilik ve Eti Gümüş Maden işçilerinin ödenmeyen maaşları ve tazminatları için Ankara'da yaptığı eylemler kazanımla sonuçlandı.
İşçilerin alacaklarının ilk taksitinin ödenmesinin ardından Bağımsız Maden İş Sendikası eylemi sonlandırdıklarını açıkladı.
İşçilerin oturma eylemi yaptığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde açıklama yapan avukat Mürsel Ünder, "İşçilerin yürüttüğü mücadelenin 18. günündeyiz. Yorgunuz çünkü 8 kez gözaltına alındık, yerlerde sürüklendik, darp edildik, güneşin altında bir sürü eziyete uğradık. Öfkeliyiz! Hiç yoktan sebeplerle bu direnişin kıymetlisi olan Genel Başkanımız Gökay Çakır ve yoldaşımız Başaran Aksu tutuklandı. Her ne kadar sosyal medya paylaşımları bahane olarak gösterilmiş olsa da tutuklamanın sebebinin bu direniş olduğunu biliyoruz. Bu sebeple öfkeliyiz" dedi.
"Aynı zamanda mutluyuz çünkü an itibariyle direnişimiz kazanımla sonuçlanmıştır" diyen Ünder, "Direnişimizi bütün işçi arkadaşlarımızın oybirliğiyle sonlandırmaya karar verdik" şeklinde konuştu.
Doruk Madencilik ve Eti Gümüş işçilerinin daha önce de eylemler yaptığını hatırlatan Ünder, "Bu mücadele, daha önce mücadele konusu olan taleplerle ilgili değil. Çok katmanlı ve iç içe geçmiş bir sömürü sistemi olduğu için bir mesele çözüldüğünde başka bir mesele gündeme geldi. O mesele çözüldüğünde başka bir mesele gündeme geldi. Bugün itibariyle bu direnişin de talepleri arasında olan tüm taleplerle ilgili bir uzlaşıya vardık" ifadelerini kullandı.
"SÖZLERİNİ YERİNE GETİRMEYEN 3 BAKANLIĞI KINIYORUZ"
İşçilere geçen hafta ödemeler yapıldığını aktaran Mürsel Ünder, "Fakat bu direnişin bir kısım talepleri arasındaydı. Çalışma Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu rapordaki taleplerle ilgili direnişimiz devam etti. Her ne kadar 3 bakanlığın huzurunda verilmiş olan sözlerle ilgili, bakanlıklar sözlerinin gereğini yerine getirmediler. Biz bunu hem kişisel, söz verenler olarak hem de bakanlığın içerisinde bu sözü vermiş olan kişilerin, bu basiretten yoksun bir şekilde tutum almış olmasını esefle kınıyoruz, eleştirilerimizi baki tutuyoruz" dedi.