Suriye'de yeni dönem tartışmaları sürerken, gözlerin çevrildiği üst düzey temaslarda kriz çıktı. Rudaw’ın PYD kaynaklarına dayandırdığı habere göre; Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi arasında gerçekleşen görüşme olumsuz sonuçlandı.
Taraflar arasındaki anlaşmazlığın temel nedeninin, Şam yönetiminin sahada öne sürdüğü yeni talepler olduğu belirtiliyor. İddiaya göre Suriye hükümeti, SDG’nin kontrolündeki Haseke ve Kobani (Ayn el-Arab) bölgelerinin "koşulsuz olarak silah bırakılarak" merkezi yönetime teslim edilmesini istedi.
Rudaw'a konuşan PYD’li bir yetkili, sürecin tıkandığını şu sözlerle doğruladı: "Mazlum Abdi ile Şara görüşmesi olumsuz sonuçlandı. Hükümet, Kobani ve Haseke'yi direnmeden teslim etmemizi istiyor. Bu, daha önceki anlaşmalarda yer almayan bir talep."
ŞAM'DAN AĞIR SUÇLAMA: "SDG, IŞİD'LİLERİ SERBEST BIRAKTI"
Görüşmenin başarısızlıkla sonuçlandığı haberlerinin hemen ardından Suriye İçişleri Bakanlığı'ndan dikkat çeken bir açıklama geldi. Bakanlık, SDG'yi ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke iline bağlı Şeddadi kentindeki hapishanede tutulan IŞİD'li teröristleri serbest bırakmakla suçladı.
Yapılan yazılı açıklamada, IŞİD üyelerinin kaçması veya serbest bırakılması gibi her türlü güvenlik ihlalinden tamamen SDG'nin sorumlu tutulduğu belirtilerek, "Bu tür eylemler Suriye, bölgesel ve uluslararası güvenliği tehdit eden ciddi bir güvenlik ihlalidir" denildi.
"ABD İLE DOĞRUDAN KOORDİNASYONA HAZIRIZ"
Suriye İçişleri Bakanlığı, IŞİD'li tutuklular meselesinin SDG tarafından siyasi amaçlarla kullanıldığını ve medyada yanıltıcı şekilde sunulduğunu savundu. Şeddadi Cezaevi'nde yaşananların "ciddi bir tehlike" arz ettiğini vurgulayan Bakanlık, cezaevlerinin kontrolünü uluslararası standartlarda devralmaya hazır olduklarını bildirdi.
Açıklamada en dikkat çeken detaylardan biri ise Şam yönetiminin ABD'ye yönelik mesajı oldu. Bakanlık, bölge güvenliği ve istikrarının sağlanması için "ABD tarafı ile doğrudan koordinasyon sağlamaya hazır olduğunu" kaydetti.
"DEVLETİN EGEMENLİĞİ TESİS EDİLECEK"
Cezaevlerinin güvenliğini sağlamak amacıyla özel bir kuvvetin hazır bulunduğunu belirten Şam yönetimi, "terörizmin geri dönüşünün engellenmesinin en yüksek ulusal öncelik olduğunu" vurguladı. Açıklama, "Devletin egemenliğinin yeniden tesis edilmesi ve hukukun üstünlüğünün sağlanması, kalıcı güvenliğin garantisidir" mesajıyla son buldu.