Şimdi Rehberlik Yapacak

Şimdi Rehberlik Yapacak

Denizli’de ziraat yüksek mühendisi olan Ethem Tümbek, kendisine ait fidanlıkta mavi sertifikalı Chandler ceviz fidanını üretti.

A+A-

Tarım Bakanlığı tarafından ‘Yetkilendirilmiş Tohumculuk Kuruluşu’ belgesi ile ceviz fidanlarını yetiştirmiş olan Ziraat Yüksek Mühendisi Tümbek’in, fidanlarından ceviz bahçesi kurmak isteyenlere devlet tarafından dekara 280 TL geri ödemesiz destek verilecek. Tümbek, kendisinden fidan alarak devletten destek alacak yatırımcı ve çiftçilere ise Ziraat Bankasından 5 sene vadeli yüzde 5 faizli kredi almak için projelerini ücretsiz bir şekilde hazırlayacak, bahçelere 3 sene tarım danışmanlığı yapacak.

Üretimde Yetersiz Kalındı

Bugüne dek Denizli’de çiftçi ve üreticiler için önemli projelere ve çalışmalara imza attığını dile getiren Ziraat Yüksek Mühendisi Tümbek,  37 senelik mühendislik 17 senelik fidancılık tecrübesiyle fidanlıklarında mavi sertifikalı Chandler cinsi ceviz fidanları ürettiklerini, Denizli’nin konumu itibari ile ceviz üretimine çok elverişli bir bölgede yer aldığını, Cevizin ülke olarak üretimde yetersiz kaldıklarını ama pazarı çok açık olan bir ürün olduğunu, cevizde yüzde 70 olan dışa bağımlılığı bitirmek amacı ile devletin de önemli desteklerinin olduğunu belirtti ve açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bizim gibi belgeli üretim yapan güvenilir fidanlarda oluşturulacak ceviz tarlalarına ve bahçelerine dekar başına 280 TL ödeme yapılıyor. Bir dekara 15 fidanın dikileceğini düşünürsek, fidan ve dikim parası devletten geliyor. Yatırımcının ve çiftçimizin cebinden ceviz tarlası kurmak için fidan ve dikim parası çıkmıyor. Bu yatırımcılarımız ve çiftçilerimiz için bulunmaz bir fırsat. Ceviz üretiminde Denizli olarak başkent olmak istiyorsak. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Ceviz fidanlarımız gelecek ay sökülecek, çıplak köklü olarak yatırımcı ve çiftçilerimize teslim edilecek. İl dışına kargo şirketleri aracılığıyla da fidanlarımızı gönderebileceğiz  ”

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.