Sınırdaki Türkmenler Türkiye’ye giremeyecek

Sınırdaki Türkmenler Türkiye’ye giremeyecek

Yaklaşık 1600 Türkmen’in hepsi, çok yakın bir zamanda son 10 günde 1500 şehidin geldiği Halep, Cerablus gibi bölgelere gönderilecek.

A+A-

Bir buçuk aydır Hatay sınırında bekleyen Türkmenler için karar verildi. IŞİD ile bağı olmayanların kamplara yerleştirileceği vaat edilen Türkmenlerin hepsi yakın zamanda sınır dışı edilecek. Anda Kardeşe Vefa Derneği Başkanı Okan Tosun, “Sınırdaki hiçbir Türkmen Türkiye’ye girmeyecek, hepsinin iadesi yapılacak. Öncelikle yarısının alınacağı söylenmişti. Ancak resmi bir kaynaktan aldığımız bilgiye göre vazgeçildi. Şu anda nabız düşürmek için harekete geçilmiyor” dedi. Suriye’nin sıcak bölgesinden edinilen bilgiye göre son 10 günde 1500 şehidin geldiği Halep, Cerablus gibi Türkmen bölgelerine mülteciler geri gönderilecek. Uzun süredir Türkiye-Suriye sınırında çare bekleyen Türkmenlerin hiçbirinin kamplara alınmayacağı öğrenildi. Şimdilik insani yardımların devam ettiği Türkmenler yakın zamanda Hatay sınırından da çıkarılacak. Yemek ve su yardımlarını Anda Kardeşe Vefa Derneği’nden devralan İnsani Yardım Vakfı (İHH) ve Sabır Taşı Dernekleri seyyar mutfaklar ve tanker sularla Türkmenlerin ihtiyacını karşılıyor. Okan Tosun, bölgeye ilişkin şunları söyledi:

Salgın hastalık başlayabilir

“Geçtiğimiz pazartesi gününden bu yana İHH malzeme veriyor, Sabır Taşı Derneği de seyyar mutfak kurup yemek yapıyor. Koordineli bir şekilde onlara devrettik. AFAD, Kızılay bu konunun basına yansımasını istemiyor. O yüzden karakol komutanlarından bilgi alabiliyoruz. Tankerlerle su getirip yıkanmaları sağlanıyor. Su ısıtıcısı aldık ki çocuklara mama yapabilsinler. Bir top sahası var. Orada Türkmenler kalıyor. Sahada adım atacak yer yok. 900 Türkmen için 3 tuvalet var. Her yer pislik içinde. Biraz daha sınırda kalırlarsa salgın hastalık başlayabilir.” Günlük ihtiyaçlarının bir şekilde karşılandığını ancak bundan sonrası için Türkmenleri büyük bir belirsizlik beklediğini dile getiren Tosun, “Irak Türkmen Cephesi’nden, milliyetçilerden ve siyasilerden de biraz baskı var. Bu sebeple şu an için sınırda olmalarına izin veriyorlar. Kamplarda yer olmadığını başından beri söylüyorlardı. Sayıları giderek azalmaya başlamıştı. Suriyelileri gönderdiler. En son 1600 civarıydı. Çocuk sayısı fazlaydı. Endişemiz çocuklar” ifadelerini kullandı.

Hanife Açıkalın - ANKARA

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.