Süleyman Kocasert Piyasaları Değerlendirdi

Süleyman Kocasert Piyasaları Değerlendirdi

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı ve TİM Başkan Vekili Süleyman KOCASERT, Euro/Dolar paritesini değerlendirdi.

A+A-

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı ve TİM Başkan Vekili Süleyman KOCASERT, piyasalarla ilgili açıklamada bulundu.

EURO DOLAR PARİTESİNDE YENİ NORMAL

 

Bilindiği üzere, 2008 küresel krizinin ardından gözlerimiz dünyanın dinamo ekonomileri olan ABD ve AB’nin para birimlerinde,  Dolar ve Euro üzerinde oldu hep. Kabaca özetlemek gerekirse, ABD parasal genişleme politikalarının sonuçlarını daha erken almış ve 2016 yılı boyunca dolar Euro karşısında güçlü kalmıştı. Öyle ki Trump’ın seçildiği 8 Kasım 2016 ile Başkanlık yeminin edildiği 20 Ocak 2017 arasında Euro karşısında değer kazanışını hızlandırmış ve bir ara parite 1.04 seviyesini görmüş idi. Bununla da kalmamış, beklentiler tarafında, 1 Dolar 1 Euro olur mu savı sıklıkla dile getirilir olmuştu.

 

Avrupa Ekonomisi Toparlanıyor

Gelinen noktada geçtiğimiz Perşembe Avrupa Merkez Bankası Başkanı, ekonomideki göstergelerin olumlu işaretlerine vurgu yaparak, sonbahar aylarından itibaren parasal genişlemenin azalabileceğinin sinyalini güçlü bir şekilde verdi. Açıkçası Dolarda olduğu gibi, bu yeni politika hayata geçtiğinde Euro’nun değer kazanması da doğal sonuç olacak. Rahatlıkla ifade edebiliriz ki, 1 Euro 1 Dolar olur mu tartışmaları uzun bir süre rafa kalkacak gibi... Hatta ve hatta önümüzdeki dönemde 1,20 düzeyinde bir parite hiç de sürpriz olmayacak…

 

İhracata Etkisi Olumlu Olur

Euro’nun Dolar karşısında değer kazanması ihracatımızı olumlu etkiler. Ülke olarak da, Denizli olarak da ihracatımızın kabaca yarısını hatta daha fazlasını Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Bu noktada ihracatı gerçekleşen ürünlerin dolar karşılığının artacağını öngörmek mümkün. Hatırlanacağı üzere, 2015 yılı ihracat performansımız değerlendirilirken, düşüşte 8 Milyar Dolarlık bir parite etkisi olduğunu özellikle vurguluyorduk. Parite etkisinin yeniden lehimize dönmesi durumunda bunun olumlu sonuçlarını hep birlikte gözlemleyeceğiz. Unutmamamız gereken bir nokta da şu ki; Avrupa Ekonomisinin olumlu yöne evrilmesi, parite etkisinin de ötesinde en büyük pazarımızdaki talebin de canlanmasına yol açacaktır.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.