Tarihi Camide Bu Kez Yapıştırıcı Krizi

Tarihi Camide Bu Kez Yapıştırıcı Krizi

DENİZLİ'deki Tarihi Kayalık Camii'nin imamı ile Kayalık Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı arasında başlayan kriz büyüyor.

A+A-

Bu kez de caminin giriş kapısının kilidine, dernek başkanı tarafından yapıştırıcı madde döküldüğü ve cemaatin girişinin engellenmek istendiği ileri sürüldü. Aynı gün üç kez tekrarlanan olay, cemaatin tepkisini çekti. İkindi, akşam ve yatsı namazları cemaat, caminin avlusunda kılmak zorunda kaldı.

 

Bu ayın başında Kayalık Mahallesi'ndeki 800 yıllık tarihe sahip camide yaşanan ilk olay, Kayalık Camii Yaptırmak ve Yaşatma Derneği'nin camiye klima, ısıtma sistemi, güvenlik kameraları taktırılıp, pencere kenarlarına mermer yaptırılmasıyla başladı. Caminin 12 yıllık imamı Hikmet Yuvacı, sonradan yapılan işlerin tarihi dokuya zarar verdiğini ileri sürerek Denizli İl Müftülüğü ve Aydın Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na şikayetçi oldu. İnceleme yapan Kurul, tarihi dokuya zarar verildiği gerekçesiyle camiye sonradan monte edilen eşyaların sökülmesine karar verdi. Ayrıca, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Şikayet üzerine Dernek Başkanı Turan Doğan ile İmam Hikmet Yuvacı arasında tartışma çıktı. Doğan'ın, İmam Yuvacı'yı darp ettiği ileri sürüldü.

 

DERNEK BAŞKANINI HEDEF GÖSTERDİ

 

Camideki ikinci kriz ise, dün yaşandı. Kimin yaptığı belirsiz olayda, caminin girişindeki kapının kilidi içine ikindi namazı öncesi yapıştırıcı madde döküldü. Durumu fark eden Vekil imam Ali Kırgöz, polise bildirdi. İhbar üzerine çalışma başlatan polis, camide inceleme yaptı. Cemaat ise namazını, cami önündeki avluda kılmak zorunda kaldı. Daha sonra çilingir tarafından kapı açıldı. Ancak akşam namazı öncesi olay bir kez daha yaşandı. Cemaat yine namazı dışarıda kılmak zorunda kalırken, kilit değiştirildi. Aynı olayın üçüncü kez, yatsı namazı öncesinde tekrar yaşanması, cemaatin tepkisini çekti.

 

İmam Vekil Ali Kırgöz, polise verdiği sözlü ifadede çevrede araştırma yaptığını, camiye yakın bir kırtasiyeden Doğan'ın yapıştırıcı aldığını öğrendiğini söyledi. Daha sonra cemaatten bir kişinin de Doğan'ın camiye doğru gittiği şeklinde polise ifade verdiği öğrenildi. Doğan'ın ifadesine başvurulacağı belirtildi.

 

İDDİAYI REDDETTİ

 

Kapının kilidine yapıştırıcı dökmediğini söyleyen Dernek Başkanı Turan Doğan ise "Caminin kapısı kilitlenmez. Bu imam camiyi kilitliyor. Cemaat soğukta dışarıda namaz kılmak zorunda kalıyor. Ben kapının kilidine yapıştırıcı dökmedim. Bunu neden yapayım? Ayrıca ben yapıştırıcı alamaz mıyım? Camiye doğru gittiğimi görmüşler, o yol Antalya'ya kadar gidiyor. Başka yere de gitmiş olabilirim" dedi.

 

Öte yandan; Dernek Başkanı Doğan tarafından caminin girişine, daha önceki yaşanan olaydan dolayı "Elimizde olmayan nedenlerden dolayı cemaate ve çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz" yazısı asıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.