Tarihi Karahöyük Pazarı: Bana İlgi Gösterin!

Tarihi Karahöyük Pazarı: Bana İlgi Gösterin!

Pamukkale Üniversitesi Yüksek lisans öğrencisi Onur Tarlacı'nın gözlemleri ile Karahöyük Pazarının son hali…

A+A-

Dün Denizli’ye 700 km. uzaktan, Kayseri’den gelen Onur Tarlacı, Acıpayam ilçesinin Karahöyük Köyü (mahallesinde) Karahöyük Pazar yerini inceledi.

Onur Tarlacı, M.S. 16 senesinde eserini yazan Strabon’un, Frigia bölgesinde Laodikya’nın önemli bir yerleşim yeri olduğunu ifade ettiğini, diğer yerleşim yerlerinin arasında Denizli-Antalya karayolu olan ulu yol üstünde ve bir ticaret merkezi olan Themisonion’u da saydığını, Acıpayam (Karaağaç) yöresinin bu dönemde merkezinin Themisonion olduğunu, Selçuklular döneminde “Pazarhan, Osmanlılar döneminde hüyüğe izafeten “Karahüyük” şeklinde isimlendirildiğini, bugünse üzerinde Karahöyük Köyü’nün yer aldığını belirtiyor.


Tarlacı, yerden 10 cm kadar yükseltilip kenarları taş ile çevrilmiş olan bu sergi mahallerinin en geniş olanının iki metre kareyi geçmediğini, pazarın ise haftada bir kurulan başlı başına bir panayır olduğunu dile getiriyor.

Pazarın 1980 senesinden sonra yavaş yavaş önemini kaybettiğini vurgulayan Onur Tarlacı, pazarın bugün bakıma ve ilgiye muhtaç olduğunu ve böyle bir yapı olarak yol üzerinden gelen geçeni “bana ilgi gösterin” bakışları ile selamladığını kendilerini de bu şekilde selamladığını ifade ediyor.

Onur Tarlacı anlatımına şöyle devam ediyor:

Osmanlı dönemi kayıtlarından 13. Yy.da Bizans-Selçuklu sınır bölgesinde Denizli-Konya arasında uzanan Roma dönemi ticaret yolu üstünde konumlanmış olan, Hıristiyan-Bizans ve Müslüman-Türklerin karşılıklı alışveriş yapmış oldukları temelde mamul ürün ve hayvan değişiminin yapıldığı Bizans-Selçuklu veya yerleşik-göçebe kültürlerarası ekonomik temas bölgesi ve alım satım merkezi görevindeki Karahöyük Pazarı bugün bakıma muhtaç ata yadigârı eserlerden.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.