Tavas'ta Koç Dağıtımı Yapıldı

Tavas'ta Koç Dağıtımı Yapıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesine" kapsamında Tavas İlçesinde 11 yetiştiriciye toplam 30 baş pırıt ırkı koç dağıtımı yapıldı.

A+A-

Düzenlenen programa Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mehmet ATMACAOĞLU, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü M. Ali UZAKGİDER, İlçe Müdürü Nurdoğan YAŞAR ve Tavaslı koyun yetiştiricileri katıldı. 2011 yılında başlayan "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi" her yıl ilçelerin talepleri doğrultusunda başvurular alınarak incelemeye tabi tutulmaktadır.

2017 yılı yapılan başvuruların neticesinde Tavas İlçesi Horasan, Kızılca, Vakıf, Ovacık ve Bahçe mahallelerindeki koyun yetiştiricilerine Pırıt koçu dağıtılması uygun görülmüştür. Horasan mahallemizden 1, Kızılca mahallemizden 5, Vakıf mahallemizden 1, Ovacık mahallemizden 3 ile Bahçe mahallemizden 1 yetiştiricimiz olmak üzere toplamda 11 yetiştiricimize "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi" kapsamında 30 baş Pırıt ırkı koç dağıtımı yapıldı. Dağıtımı yapılan koçlar Serinhisar ilçemizde Halk Elindeki Ülkesel Islah projesi uygulayan elit sürü sahibi üreticilerimizden alınıp, halka dağıtıldı.

Pırıt ırkı melez bir ırk olup, Dağlıç koyunu ile Kıvırcık Koçları melezlenmesi ile elde edilmiştir. Denizli, Kütahya, Burdur, Isparta, Afyon, Manisa ve Uşak illerinde yetiştirilmektedir. Kombine verim yönlüdür. Erken gelişen bir ırktır. İyi bakım besleme ile döl verimi yüksek, ikizlik oranı %50'dir. Kuzuların doğum ağırlığı 3.7 kg. olup, sütten kesildiği 90 günde ort. ağırlığı 27 kg’dır. Besiye alınan Pırıt ırkı hayvanlar 60-70 kg. canlı ağırlığa ulaşmaktadır.

İlimizde küçükbaş hayvan varlığımız son on yılda % 83'lük artışla 350.408 baştan 605.738 başa ulaşmıştır. Küçükbaş hayvanlarımızın 426.253 başı koyun, 179.485 başı keçidir. Dolayısıyla bu artış ilimizi et ve süt üretiminde rekabet edebilir konuma getirmiştir. İlimizde 7.766 adet küçükbaş işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerimizin büyük çoğunluğu orta büyüklükte işletmelerdir. Pırıt ırkı koç kullanarak ilimizde yetiştirilen koyunların et, süt ve döl verimlerini yüksek sürüler haline getirmek, kan tazelemek, uygulanacak ıslah çalışmalarıyla Pırıt ırkı koyun sayısını artırmaktır. Her ne kadar küçükbaş hayvan varlığımız 605 bine ulaşmış olsa da bizim hedefimiz 1 milyon baş koyun keçi varlığımızın olmasıdır. 2011 yılından 2017 yılına kadar çeşitli ilçelerimizde "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesine" kapsamında 128 yetiştiricimize 366 koç dağıtımı yapıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.