Tehlike Çanları Çalıyor

Tehlike Çanları Çalıyor

Dünya çapında 15 yaş üstü her 3 erişkinden bir tanesi sigara kullanıyor. Tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebi ile her sene 2 milyon kişi yaşamını yitiriyor.

A+A-

Türkiye’de ise tüm ölümlerin % 23’ünden sigara sorumlu. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü sebebi ile açıklamalar yapan Yeşilay Denizli Şube Başkanı Bünyamin YAKAR; Ramazan ayına da rastlayan bu özel günün sigarayı bırakmak için büyük bir fırsat olduğunu belirtti ve sigarayı bırakın, kalbinizi koruyun şeklinde konuştu.

Günümüz dünyasında ölümün en önemli sebebi tütün kullanımı olarak ifade ediliyor. Dünya çapında ortalama 1,2 milyar insan sigara kullanmakta. Tütünden kaynaklı hastalıklar nedeni ile her sene 6 milyon kişi yaşamını yitiriyor. Bu ölümlerin 2 milyonunun sebebi kalp-damar hastalıkları.

 

Uzmanlar, tütün kullanımının böyle devam etmesi halinde Türkiye’de 2030 senesine gelindiğinde ölen kişi sayısının 8 milyonu geçeceğini ifade ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün bu seneki sloganı “Tütün kalbinizi kırar!”

Sigara ile etkin mücadele eden, farkındalık çalışmalarında bulunan ve her yaş grubuna özelleştirilmiş içerikler ile eğitimler veren Yeşilay’ın Denizli Şubesi, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısı ile vatandaşları sigara konusunda uyardı. Konu ile alakalı açıklamada bulunan Yeşilay Denizli Şube Başkanı; Sigaranın, fiziksel, sosyal ve ekonomik açılardan yııkıcı sonuçlara sebebiyet veren ciddi bir bağımlılık olduğunu, Türkiye’de her sene 100 binden fazla insanın sigardan dolayı  öldüğünü, bununla birlikte pasif etkilenimden doğan hastalıkların ve zararların da ayrıca bir acı tablo olduğunu, sigaraya karşı bilinçlendirme çalışmalarının ve kampanyaların sürdüğünü ifade etti.

“Merak, özenti sigara bağımlılığına sebep oluyor”

 

Küresel Yetişkin Tütün Araştırması verilerine göre Türkiye çapında son senelerde sigara kullanım oranlarının erkeklerde düştüğünün gözlemlendiği, Raporda, tütün kullanımının en çok 25-34 ve 35-44 yaş grupları arasında olduğunun belirtildiği, tütün kullanımını bırakmayı en fazla deneyenlerin ise kadınlar olduğu, tütün kullanmaya başlama sebebinin en belirgin olarak “merak”, “özenti” ve “arkadaş etkisi” olarak listelendiğini belirtildi.

“Bırakabilirsin”

 

Yeşilay Sağlık Bakanlığı ile beraber sigarayı bırakmaya yönelik; Sigarayı Bırak, Hayatı Bırakma kampanyasını başlattı. Bilimsel alt yapılı, uzman kadrolar ile hazırlanan bu kampanyada bilhassa dijital medya kanalları kullanılıp sigara bağımlılığına yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılmakta. Sigarayı bırakmak isteyenlere özel programların hazırlandığı birakabilirsin.org sitesi yanında kamu spotları da sigara bağımlısı ve sigarasız yaşam üstünden mesajlarını veremekte.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.