Teknolojiyi Kullandı ve Kazandı

Teknolojiyi Kullandı ve Kazandı

Teknolojiyi Kullandı ve Kazandı

A+A-

Acıpayam'da yayla seracılığı yapan Osman Kırgıl, sera içindeki 48-49 derece arasında değişen yaz sıcaklarında, ısıyı 24 dereceye düşürdü, üretimi katladı, kaliteyi arttırdı.

Peki, Acıpayamlı üretici bunu nasıl başardı?

Evoparatif serinletme sistemini bir çok fabrika, kafeterya ve açık alanlarda başarıyla uygulayan Springday Firması, AR-GE çalışmaları kapsamında, Acıpayam'ın Darıveren Mahallesi'nde geçtiğimiz Mayıs ayında Osman Kırgıl'ın serasına serada serinlemeyi sağlayan 'Fanpad Sistemi'ni kurdu. Bu sistem, çiftçinin kaderini değşitirdi, ufkunu açtı, daha çok üretim ve daha çok para kazanmasını sağladı. Zira, üretimde yüzde 47 artış oldu. dayanıklı ve kaliteli domates yetiştirildi.

SİSTEM DENİZLİ'DE İLK KEZ DENENDİ


Springday Firması'nın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Akçin, artık üreticilerin klasik yöntemden çıkıp, dünyadaki çağdaş uygulamalara yönelmesi gerektiğini, bunun ihracat artışına da çok olumlu etki yapacağını söyleyerek, "Seraya kurduğumuz Fanpad Sistemi'nde petlerden geçen suyu fanlar emiyor ve serin havayı seranın içine yayıyor. Böylece, dışarda 38, sera içinde 48 olan hava sıcaklığı 24-25 dereceye düşüyor. Yayla seracılığında ve diğer seralarda bitkiler nemi çok sever. Bu sistem nem oranını da 50-58 arasına çıkarıyor. Bu sistemde enerji gideri de çok düşük. 1 dekarlık serada sistemin aşırı sıcaklarda çalıştırılması durumunda saatte 70 kuruşluk enerji gideri oluyor. Sistemdeki başarıyı görmek için hasat sonunu bekledik. Üretici de biz de çok mutlu olduk. Zaten sistemi daha önce Çukurova Üniversitesi'nde denemiştik. Şimdi de memleketimiz Denizli'de denedik ve başarılı olduk" dedi.

ARILAR ÖLMÜYOR, DÖLLENME İYİ OLUYOR, ÇİÇEKLER KURUMUYOR

Sera sahibi Osman Kırgıl ise, serinletme sistemiyle sera içindeki iklimin değiştiğini, dışardan yabancı böcek ve kelebeklerin girmediğini, içerdeki arıların ölmediğini ve verimli çalıştığını, sera içinde yaratılan rüzgar nedeniyle döllenmenin de iyi olduğunu söyleyerek, "Bu sistemle domateste kalite ve tonoj arttı. Daha da önemlisi domates çok dayanıklı yetişti. Örneği, raf ömrü 3-4 gün olan damatesin ömür süresi 7-8 güne çıktı. Çok iyi para kazandım. Ürünüm değerlendi. Verimde geçen yıla göre yüzde 47 artış oldu. Bu sistemi tüm seralara öneriyorum" diye konuştu.

Osman Kırgıl, Siprigday Yönetim Kurulu Başkanı Akçin ile Pazarlama Müdürü Kamil Çalışkan'ı serasına davet edip, teşekkür etti. 

Kaynak: Denizliinternethaber.net

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.