Türk Büro Sen Çarpıcı Sonuçları Açıkladı

Türk Büro Sen Çarpıcı Sonuçları Açıkladı

Türk Büro-Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Utangaç, Türk Büro Sen tarafından yapılan araştırmanın çarpıcı sonuçları hakkında bir açıklamada bulundu.

A+A-

Geçen günlerde açıklanmış olan eylül ayı ile alakalı enflasyon rakamlarından sonra Türk Büro-Sen’in yaptığı araştırma memur maaşlarının alım gücündeki çöküşünü gözler önüne serdi.

Türk Büro-Sen’in yapmış olduğu araştırma çarpıcı bir sonucu da meydana  çıkardı: Memur sofrasından aylık 106,5 ekmek eksildi…

Bir yandan fırsatçıların ürünlere yapmış oldukları fahiş zamlar tartışılırken harcama kalemlerinde meydana gelen fiyat yükselişlerinin memur maaşlarını adeta bir mum gibi erittiği görüldü. TÜİK’in resmi verilerinden yararlanılarak yapılmış olan araştırmada son günlerin bir başka tartışma konusu olan ekmekte bile son bir senede memurların aylık tam 106.5 TL kaybının olduğu tespit edildi. Resmi verilere göre 2017 eylül ayında bir kg ekmeğin fiyatı 4 TL 19 kuruş iken bugün 4 TL 96 kuruşa çıktı. Bu rakamlar üstünden yapılan hesaplamaya göre geçen sene eylül ayında ortalama maaş alan bir memur, maaşı ile 200 gram ağırlığındaki ekmeklerden 3 bin 553.5 adet alınabiliyorken bu eylül maaşı ile ancak 3 bin 447 tane alınabiliyor. Yani memur maaşlarına yapılmış olan tüm artışlara rağmen yetkililerin hiç zamlanmadığını öne sürdüğü ekmekte bile aylık 106.5 adet kayıp meydana geldi.

Alım Gücü Azaldı

Araştırma sonucunda memur maaşlarında gıda, temizlik, elektrik, ısınma gibi zorunlu giderlerinde yüzde 50’ye varan oranlarda erime yaşandığı tespit edildi. Memurların alım gücü; son bir sene içerisinde karpuz karşısında yüzde 48.2, domateste yüzde 45.2, salatalıkta yüzde 37, kuru soğanda yüzde 32.3 yumurta karşısında ise yüzde 24.6 oranında değer yitirdi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.