Türk Dünyası Nevruz ateşiyle dirilişi kutladı

Türk Dünyası Nevruz ateşiyle dirilişi kutladı

Doğanın uyandığı gün barış ve kardeşlik günü anlamlarına gelen Nevruz bayramı nedeniyle Türkiye Balkanlar, Asya’daki Türk cumhuriyetlerinde coşkulu törenler yapıldı

A+A-

Birleşmiş Milletler tarafından 2010’da Dünya Nevruz Bayramı olarak kabul edilen, yeni yıl, yeni gün olarak da kutlanan Nevruz’da dilekler tutulup ateşten atlandı, geleneksel yemekler yenildi, eski Türk giysileriyle törenler düzenlendi. Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun katkıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı’ın (TÜRKSOY) iş birliğiyle Gençlik Parkı Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı gösteri yaptı. Etkinlikte konuşan Ankara Vali Yardımcısı Fatih Ahmet Kurt, Nevruz’un Türk halkları tarafından bir kurtuluş günü olarak algılandığını belirterek, “Nevruz, dostluk, kardeşlik ve iyilik bayramıdır” dedi. Konuşmaların ardından geleneksel nevruz ateşi yakıldı ve demir dövüldü. Daha sonra, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Moğolistan, Makedonya ve Türkmenistan gelen sanatçıların bulunduğu ekipler, geleneksel halk dansları gösterileri sundu.

 

İyi dilek günü

Eskişehir’de düzenlenen kutlama törenine Tacikistan’ın Ankara Büyükelçisi Faruk Şaripov da katıldı. Şaripov, Nevruz’un Türk cumhuriyetlerinden Hindistan’a kadar dünyanın her yerinde kutlandığını belirterek, “Nevruz, doğanın dirilişi, dostluk, kardeşlik anlamına gelir. Nevruz’da herkes birbirine güzel dileklerde bulunur. Biz de dostumuz olan Türkiye’ye barış ve refah, diliyoruz” diye konuştu. Kayseri’de, Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi önünde düzenlenen törende konuşan Vali Vekili Erdoğan Aygenç, Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar olan Türk devletlerinde nevruzun, bahar bayramı olarak kutlandığını söyledi. 

 

Bayram, terör şovuna döndü

Terör örgütünün ve HDP’nin günler öncesinden başlayan hazırlığına rağmen başta Diyarbakır ve Eskişehir olmak üzere bütün illerde Nevruz gösterilerine katılım az oldu Her yıl 600-700 bin kişinin geldiği tören alınında dün 200 bin kişi vardı.  İstanbul ve İzmir’de Nevruz öncesi düzenlenen operasyonlarda toplam 2’si çocuk 37 kişi gözaltına alındı, Adana’da korsan gösteri yapmaya kalkan bölücülere sert müdahale edildi. Diyarbakır’da 5 bin 205 polisin görev aldığı alana Nevruz ateşi için yaklaşık 3 ton odun getirildi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yaptığı tehdit dolu konuşmada, “Kürtler Rojava’da herhangi bir yerde hak kazanmasın üzerine siyaset oluşturanlar kendileri de kaybediyor, herkese de kaybettiriyorlar” dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.