Türkiye'de 600 Bin Kişide Var

Türkiye'de 600 Bin Kişide Var

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü sebebi ile PAÜ Hastanesi Nöroloji AD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Öncel yapmış olduğu açıklamalar ile bu hastalığa dikkatleri çekti.

A+A-

Prof. Dr. Çağatay Öncel hastalık ile alakalı, Alzheimer Hastalığı’nın bellek (hafıza) bozukluğunun ön plana çıktığı lisan, dikkat, görsel-mekansal yetenek ve beynin diğer görevlerinin ilerleyici bir biçimde bozulduğu bir bunama hastalığı olduğunu, yaş ilerlemesi ile sıklığının arttığını, 65 yaşından sonra daha sık görüldüğünü, ama nadiren 40’lı yaşlardan itibaren de görülmeye başlandığını, Türkiye’de hemen hemen 600 bin Alzheimer Hastası olduğunu ifade etti.

Unutkanlıkla Başlıyor

Hastalığın unutkanlıkla başladığını ifade eden Öncel, hasta yakınlarının geçmişteki olayları unuttuğunu, gün içerisinde aynı soruları sorduğunu, aynı şeyleri anlattığını, eşyaların yerini unutup isimleri de unutmaya başladığını, işte, sosyal yaşamda güçlükler ile karşılaştığını, zaman içinde psikiyatrik bulguların da ortaya çıkacağını, hastalığın kesin bir tedavisinin olmadığını, ama genç yaşlardan itibaren yapılacak olan düzenli egzersizin/spor yapmanın; balık-zeytinyağı-sebze ağırlıklı beslenmenin; tansiyon-şeker ve kolesterolü kontrol altında tutmanın; sigara ve alkolden uzak durmanın; gazete-kitap ve sosyal aktiviteler gibi beyni çalıştıracak faaliyetlerde bulunmanın Alzheimer’den koruyucu olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Öncel  Alzheimera karşı iyi gelebilecek 10 etkili önlem olarak şunları önerdi:

Spor yapmak, kitap okumak ve bulmaca çözmek, Fast-food’tan uzak durmak, Omega 3 içeren gıdalar ile beslenmek, stresli ortamlardan uzak durmak, Arkadaşlık ve akrabalık ilişkilerini sıkı tutmak, sigaradan uzak durmak,  düzenli uyumak, Metabolik hastalıklara dikkat etmek ve  fazla kilolarla savaşmak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.