Türkiye'de İlk Defa Yapıldı

Türkiye'de İlk Defa Yapıldı

PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar’ın araştırma ekibi beraber başlattıkları proje Babadağ’da pek çok can kaybının olmasını engelledi.

A+A-

PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar’ın araştırma ekibiyle beraber 1996 senesinde başlatmış olduğu heyelanın çok parametreli izleme teknikleriyle incelenmesi ve doğal afet çerçevesinde değerlendirilesi ile alakalı yaptığı Türkiye’nin ilk ve uluslararası çapta araştırma projesi sayesinde Denizli Babadağ’da doğal afetten önce olabilecek can kayıplarına engel olundu.


Çalışma Prof. Dr. Kumsar ve ekibi Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sefer Çelik, Japonya’nın Ryukyus Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Aydan, Nihon Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hisataka Tano, Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Ulusay tarafından yürütüldü ve Denizli ilinin Babadağ ilçesinde 1940’lı senelerden bugüne kadar süren uzun süreli krip türü Babadağ Gündoğdu Heyelanı, uluslararası araştırma projesi çerçevesinde incelenip  pek çok yöntemlerle doğal afet kapsamında incelendi. Çalışma neticesinde ise, Babadağ’ın Gündoğdu Mahallesi ‘Afete Maruz Bölge’ ilan edilip, bölgedeki ortalama 2000 kişi heyelan afeti gerçekleşmeden tahliye edilip önlem alındı.


PAÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, konu hakkında Babadağ bölgesinde, hareket hızı senelik ortalama 7-14 cm arasında değişim gösteren aktif bir heyelanın olduğunu, bu heyelanın Babadağ’ın Gündoğdu Mahallesi’ni kapsadığını, bu alanda ortalama 2000 kişinin yaşadığını, bu alanda heyelan ile alakalı ilk çalışmaların 1946 senesinde yapıldığını, bu çalışmalarda Babadağ’da heyelan hareketliliği olduğu ve bu hareketlilikten Babadağ’ın etkilendiğinin ifade edildiğini,  ardından farklı çalışmaların yapıldığını,  geniş kapsamlı olarak bu bölgenin afet bölgesi ilan edilerek bu sorunun büyük oranda çözümü ile alakalı bir çalışmanın olmadığını, Babadağ’da evlerin bitişik olduğunu, Babadağ’ın yamaç eğiminin de yüksek olduğunu, iklimi ve atmosferinin çok temiz olduğunu ama topografyasının daha dik olduğu için orada yapılaşmanın oldukça zorlu olduğunu ifade etti.

Projeye Japonya’dan Destek

Prof. Dr. Halil Kumsar, 1996’da PAÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü olarak bu bölgede bir çalışma başlattıklarını ve konu ile alakalı 6 aylığına Japonya’ya gittiğini, orada bölgedeki uzun süreli heyelanın izlenmesi ve insan hayatına olan etkilerinin araştırılması  ile alakalı Japonya Milli Eğitim Bakanlığı’ndan proje aldıklarını, PAÜ olarak yaptıkları çalışmalara Denizli Valiliği, Bayındırlık İl Müdürlüğü, Tarım il Müdürlüğü, Babadağ Kaymakamlığı ve Babadağ Belediyesi de önemli destekler verdiği, projenin resmi olarak 2000’de başlayıp 2010’a kadar devam ettirdiklerini, bu proje çerçevesinde kendi teknik ekipmanları ve Japonya’dan getirdikleri cihazlar ile ölçümler yaptıklarını, değerlendirmeler neticesinde de bu bölgede olası deprem durumunda heyelan hareketinin aniden artacağının belirlendiğini ve gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde Babadağ’ın ‘Afete Maruz Bölge’ ilan edildiğini söyledi.


Prof. Dr. Halil Kumsar, ‘Kimi zaman Karadeniz gibi yerlerden de heyelan sonucunda meydana gelen doğal afet haberlerinin geldiğini ve insanların öldüğünü, bu tür felaketler olmadan önce kendilerinin yaptıkları türden yürütülecek çalışmalarla heyelan hareketlerinin kayma oluşmadan önce incelenerek belirlenebileceğini ve mühendislik önlemlerinin alınması ile olası bir afette ortaya çıkacak can kayıplarının önüne geçmenin mümkün olabileceğini sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.