Tütün Tüketimi Böyle Azaltılacak

Tütün Tüketimi Böyle Azaltılacak

Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı çerçevesinde, tütün ürünlerindeki vergilerin arttırılması amacı ile ulusal politikalar ile uyumlu olacak vergi ve fiyat politikası uygulaması yapılacak.

A+A-

Tütün ürünlerindeki vergilerin yükseltilmesi amacı ile ulusal politikalar ile uyumlu vergi ve fiyat politikası uygulanıp, mevzuat değişiklik taslağı hazırlanacak ve 2019 - 2023 senelerinde yeni vergi sistemi uygulanacak.

İTHAL ÜRÜNLERİN VERGİSİ ARTIYOR

Bunun yanında, tütün mamullerinin üretimi, ithalatı, satış ve sunumundan gelir elde edenlerin ödeyecek oldukları vergi tutarlarının yükseltilmesi çerçevesinde, ithal tütünden alınacak olan vergi oranları da artacak. Bu sene içerisinde ithal tütünden alınacak olan yeni bir vergi sistemi için gerekli taslak mevzuatı hazırlanacak ve 2019’da  o mevzuat uygulamaya geçecek.

Sigara bayileri, nargile kafeler gibi tütün ve tütün mamulü satış veya sunumunda bulunan kişi veya kuruluşlardan ÖTV ve KDV gibi vergilere ek tütün mamulü tedarikçilerine ödemiş oldukları fatura tutarının belirli bir miktarının tütün ile mücadele çalışmalarında kullanılması için genel bütçede yeni bir vergi olarak tanımlanması gerçekleştirilecek.

Dünya çapında tütün ürününü kullananların hemen hemen yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olduğuna dikkatleri çeke eylem planında, Türkiye’nin 28 Nisan 2004 tarihinde Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’ne imza atıp tütün denetiminin sağlanması ve engelleyici tedbirlerin alınması için düğmeye basıldığı hatırlatıldı.

Tütüne olan talebin azaltılması amacı ile fiyat ve vergi önlemlerinin bilhassa gençlerin sigaraya başlamasına engel olma konusundaki etkisinin büyük olduğun altı çizilen planda, vergi artışı yolu ile talep edilen tütün ürünü miktarının azaltılması tezi vurgulanıyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.