Ülkücü İşçilerden ''Kara 12 Eylül'' Konferansı

Ülkücü İşçilerden ''Kara 12 Eylül'' Konferansı

Denizli Ülkücü İşçiler ve Türk Ocakları Denizli Şubesi tarafından “Amerikan Belgelerinde 12 Eylül Darbesi ve Alparslan Türkeş” konulu konferans düzenlendi.

A+A-

Halk Eğitim Merkezi salonunda gerçekleştirilen konferansa Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 21. Dönem Milletvekilleri Av. Salih Erbeyin ve Ali Keskin,  MHP MYK Üyesi Ali Semerci,  MHP Pamukkale İlçe Başkanı Hasan Akgün, Ülkücü İşçiler Derneği  Genel Başkan Yardımcısı Caner Sarıoğlu, Ülkücü İşçiler Derneği Ege Bölge Sorumlusu Mehmet Salih İrdem, Ülkücü İşçiler derneği Denizli İl Başkanı Özgür Solak ve çok sayıda davetli katıldı.

Konferansın açış konuşmasını yapan Ülkücü İşçiler Derneği Denizli İl Başkanı Özgür Solak, derneklerinin  bu tür faaliyetlerinin önümüzdeki süreçte devam edeceğini, ülke sorunlarıyla ilgili konularda etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi.

“KIRILMALARA NEDEN OLDU”

Konferansa konuşmacı olarak katılan, Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, 2014 yılı içinde 6 ay süreyle Amerika’da kalarak çeşitli arşivleri inceleme fırsatı bulduğunu söyledi.  12 Eylül Darbesi ile ilgili ABD’de birçok belge ve yazışma bulduğunu kaydeden Okur,  12 Eylül’ün önemli kırılmalara sebep olduğunu anlattı.  1980’de gerçekleşen darbenin Ülkücü Hareket için de oldukça önemli olduğunu belirten Okur, darbelerin etkisini atlatmanın kolay olmadığını söyledi. TBMM çatısı altında Darbeleri İnceleme Komisyonu kurulduğunu söyleyen Okur,  kendisinin de burada uzman olarak görev aldığını fakat komisyonda kendilerine verilen belgelerin zaten bilinen belgeler olduğunu kaydetti. Okur,

“Türkiye’de darbeler konusunda ciddi bir çalışma yok” dedi. Atılan adımların yetersiz kaldığını söyleyen Okur, “Zaten açıkta bulunan herkesin erişebildiği hatırat, gazete haberleri dışında belgelere ulaşmadan Türkiye darbelerle yüzleşemez” dedi. Darbeleri daha kapsamlı inceleyebilmek için o dönemin belgelerine ulaşmanın gerekli olduğunu belirten Okur, “ Devlet arşivlerimizdeki belgeler hâlâ biz araştırmacılara açık değil” dedi.

“ARŞİVDE BELGELERİN İZİNİ SÜRMEK GEREKİYOR”

Arşivlerde yaptığı çalışmaları paylaşan Okur, “12 Eylül Darbesi üzerine direk bir belge bulmak imkansız dönemin yazışmalarını inceleyerek belgelerin izini sürmek gerekiyor” dedi. O dönemde Türkiye konusunda  CIA İstasyon Şefi  Paul Henze adının önemli olduğunu söylen Okur, Henze’nin dönemin ulusal güvenlik danışmanı Brzezinski ile yazışmalarının önemli olduğunu söyledi. Amerikan politikasını belirleyen iki kurum olduğundan bahseden Okur “birisi Dışişleri Bakanlığı diğeri Ulusal Güvenlik Danışmanlığı” dedi. 12 Eylül Darbesi döneminde Ulusal Güvenlik Danışmanlığının tek karar mekanizması haline gelindiğini belirten Okur, “çalışmalarımızı bu kurum üzerine yoğunlaştırdık” dedi. Washington’da yaptığı çalışmalar esnasında dönemin ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Brzezinski ile görüştüğünü söyleyen Okur, 12 Eylül Darbesinin Brzezinski’ye CIA İstasyon Şefi Paul Henze tarafından haber verildiği bilgisine ulaştığını anlattı. Okur, Paul Henze’nin uzun dönem Ankara’da görev yaptığını ve bölgedeki siyasi, askeri aktörleri yakından tanıdığını onlar hakkında çeşitli raporlar hazırladığını belirtti.

MESUT GÜLER/ AHMET SERHAT ÖZCAN 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.