Üretim Durdurulabilir

Üretim Durdurulabilir

Üretim Durdurulabilir

A+A-

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, vatandaşların cep telefonları için satılan 'kırılmaz cam'lara yönelik olarak şikayetleri sonucunda harekete geçti.

Vatandaş, piyasada 10 liradan başlayıp 80-100 liraya kadar çıkan kırılmaz camlardan kaplattığı halde telefonunun kırıldığını, marka ve modeline göre 200 ila 800 lira bedelle tamir ettirmek zorunda kaldıklarını anlattı. 

ANKARA'DA BASKINLAR

 Şikayetler üzerine Gümrük Bakanlığı ilk olarak Ankara’da baskın denetimler yaptı. Ürünlerden alınan numuneler test için laboratuvara gönderildi. Bakanlığın benzer denetimleri Türkiye genelinde de yapacağı öğrenildi. Sonuçlara göre ürünlerin toplatılması kararı alınacak; ithalatı da üretimi de yasaklanacak. 

FİŞ ALIP, TÜKETİCİ HEYETİNE BAŞVURU YAPILMALI

Bakanlık yetkilileri, vatandaşın cep telefonlarını kayıt altındaki işletmelere kaplatmasını ve fiyatı ne olursa olsun mutlaka fiş alarak, saklamaları konusunda uyardı. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci de vatandaşın, olası bir kazada telefon ekranının kaplamaya rağmen kırılması durumunda, Tüketici Hakem Heyetlerine fişleriyle birlikte başvurup zararlarının tazminini isteyebileceklerini söyledi.

İMHA EDİLEBİLİR

Türkiye’de 10 kamu kurum ve kuruluşunun yetki alanına göre piyasa gözetimi ve denetimi yaptığına dikkat çeken Gümrük Bakanlığı yetkilileri, kendilerinin de oyuncak, tekstil, ayakkabı, kırtasiye, mobilya, deterjan, çocuk bakım ürünleri, cep telefonu aksesuarları gibi ürünlerde yıllık veya şikayet üzerine denetim yaptığını anlattı. Bu ürünlerin fiziksel ve kimyasal riskleri ile etiketleri açısından denetlendiğini anlatan yetkililer, güvensiz bulunan ürünlerin toplatılması, imhası kararı verildiğine dikkat çektiler. Yetkililer, cep telefonları aksesuarlarına ilişkin denetim sonucuna göre bu ürünlerin de toplatma, imha ve üretici ile ithalatçılarına para cezası verilebileceğini söylediler.

İTHALAT DA DENETLENECEK

Kılıf, ekran koruyucu gibi cep telefonu aksesuarlarının hem ithalat aşamasında hem de iç piyasada denetlendiğini belirten yetkililer, “Ancak bu ürünlerde, ürünlerin kimyasal içerikleri incelenmekte ve özellikle nikel ve kadmiyum açısından denetlenmektedir. Ürünlerden güvensiz olanlar tespit edilirse toplanması, imhası, ithalatçı ve üreticilerine idari para cezası verilmekte; cezalar kamuoyuna ilan edilmektedir. Cep telefonu aksesurları yakın bir zamanda İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemine (GTB-İRİS) de dahil edildi. Böylece 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren sadece piyasada değil; ithalat aşamasında da denetlenecek” bilgisini verdiler.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.