Yanlış Böbreği Alınınca Dernek Kurdu

Yanlış Böbreği Alınınca Dernek Kurdu

Denizli İşitme Engelliler Derneği(DİED) Başkanı İbrahim Çelebioğlu Akishaber'e konuştu.

A+A-

Yanlış Böbreği Alınınca Dernek Kurdu

Denizli İşitme Engelliler Derneği(DİED) Başkanı İbrahim Çelebioğlu ile dernek hakkında sohbet ettik. 27 yıl önce kurulan derneğin kuruluşunu, amacını, o günlerden bu günlere çalışmalarını, işaret dili kurslarını düzenli olarak devam ettiren tek dernek olduklarını ve daha merak edilen birçok konuyu Akis Haber’e anlattı. İşte o söyleşi…


Akis Haber: Derneğinizin kuruluşu hakkında bilgi alabilir miyiz?

Derneğimiz 1990 yılında kuruldu. Kuruluş amacı işitme engellilerin eğitimi, sosyal hayatın içinde olmaları için destek olmak. Bu fikirle çok zor şartlarda kurduğumuz kurum sistemli bir şekilde çalışıyor. 1980 yılında kurduğumuz bir spor kulübü vardı. İlk dernek olarak kurduğumuz çatı spor kulübüydü. Farklı alanlarda hizmet verirken İstanbul’da katıldığımız bir toplantıda spor kulübünüz var, derneğiniz yok mu diye sorulunca dernek kurmaya karar verdik. İstanbul’da özellikle kamuya yararlı bir dernek olan Aksaray Derneği vardı o zaman, bu derneğin tüzüğünü örnek alarak tüzüğümüzü oluşturup derneğimizi kurduk. 20-30 kişinin desteği ile kurulduk. Kiralık küçük bir ofisimiz vardı. Sabırla bu günlere geldik. O dönemde sponsor desteği yoktu. O günlerde bir ve beraber oluşumuzun meyvesini şu anki dernek binamızı satın alarak almış olduk. Bir derneğin kendi binası olmaması çok büyük sıkıntı, binası olması önemli gerçekten. Üye aidatları ve gönüllü bağışlarıyla bugünlere geldik. Destekçilerimizle, gönüllülerimizle kocaman bir aileyiz.


Yanlış tedavi olunca, işitme engelliler için dernek kurdu

Akis Haber: Sizi dernek düşüncesine iten yaşadığınız bir olay var mı, daha çok bunu merak ediyoruz?

1981 yılında ameliyat oldum ve derdimi karşı tarafa tam olarak anlatamadığım için sağlam olan böbreğim alındı. Bu olay dernek kurma fikrimde önemli bir nedendir.

“Türkiye’de İlk İşaret Dili Kursunu Biz Verdik”

Akis Haber: İlk İşaret dili kursu ne zaman verilmeye başlandı?

İşaret dili kursu vermeye 96-97 yılında ilk kez verdik. İşaret dili eğitimi neden yok diye arkadaşlarla istişare etmiştik. Türkiye’de işaret dili kursu yoktu. Türkiye’de ilk İşaret Dili kursu, bizim açtığımız kurstur. Kursu Mürüvvet Boydak verdi.

“Bütün Türkiye’ye işaret dilini siz mi öğrettiniz” diye Soruluyor, Gurur Duyuyoruz

Akis Haber: İlk kursu açıyorsunuz, işitme engelliler bu kursları bilmiyor, işitme engellilere ulaşabildiniz mi?

İlk kursumuza 10-15 kişi katıldı. Sonraki zamanlarda kamu kurum ve kuruluşları, öncelikle hastaneler işaret dili kursu talebinde bulundu. Zamanla duyulmaya başladı. İşaret Dili kursu hızlı ilerledi diyebiliriz. Bayramyeri’ndeki dernek ofisimizde kurs vermeye başladık. Şimdi öğrenciler daha çok talepte bulunuyor. Üniversite öğrencilerinin oluşturduğu bir grup var. Pamukkale Halk Eğitim Derneği kursları. Türkiye’nin birçok noktasına giden,  diğer şehirlerdeki arkadaşlarımdan aldığım yorumlar; ‘İbrahim bütün Türkiye’ye işaret dilini siz mi öğrettiniz’ diye soruyorlar.  Genelde üniversite öğrencileri buraya kursa geliyor. Mezun olunca farklı şehirlere gidiyorlar. Orada yeni işitme engellilere destek oluyorlar. İşaret dilini Denizli’de öğrendiklerini de söyleyince, bu tür yorumlar geliyor.  Bu da bizim için onur verici, mutluluk duyuyoruz bundan. Burada önemli olan Denizli değil. İşaret dili öğrenenlerin sayısının artması ve ülkeye yayılması, işitme engellilerin iletişim sorununu çözmek.


Akis Haber: İşaret Dili kursuna katılmak isteyenler ne yapmalı?

Kursları Pamukkale Halk Eğitim Merkezi’yle birlikte düzenliyoruz. İsteyenler Pamukkale Halk Eğitime ve derneğimize başvuru yapabilirler. Ortak bir havuz var.

“Kursa her geçen yıl ilgi artıyor”

Akis Haber: Eskiye göre kursa ilgi arttı mı?

Günümüzde ilgi fazla tabi. Bizim desteklerle açtığımız kurslar, kurumların bizi desteklemesi, medyada haber olarak yer almasının artması işaret diline sempati uyandırıyor. Ve artık birileri bir şeylerin farkına varmaya başladı.

Akis Haber: Yaz döneminde kaç kişi kurs aldı?

Pamukkale Halk Eğitim Merkezi ile ortak düzenlediğimiz kurslarda yazın 80 civarında öğrenci mezun ettik. Bu rakam az değil.

“4 bin 500 kişi işaret dili öğrendi”

Akis Haber: Geçen yıla göre bu rakamda artış var mı? Bir yılda kaç kişi kurs aldı, bir veri var mı elinizde?

Her yıl talep artıyor. Bir yılda 400 kişiye kurs verdik. 1990 yılından beri 4 bin 500 kişiye kurs vermişizdir.

“Başka dernekler işaret dili kursunda devamlılık sağlayamadı”

Akis Haber: Siz işaret dili kursu veren dernek olarak isminizi Türkiye duymuş. Bu açıdan sizi örnek alıp işaret dili kursu başlatan dernekler var mı?

Kurs açan var ama umduğumuz kadar değil, zorlanıyorlar. Kolay değil, düzenli yapamıyorlar. Biz resmi hedefinde kararlılıkla ilerleyen birçok kurumun desteğini alan kuruluşuz.

Bizim ilk baştaki hedefimiz bir çatı altında toplanmaktı ama başaramadık. Türkiye genelinde işitme engellilerle ilgili 79 dernek var. Ne yazık ki bütün olamıyoruz. İşitme engellilere yardım konusu bizim için bir davadır, bu davamızdan hayatımız boyunca vazgeçmeyeceğiz, mücadele edeceğiz.


“İşaret Dili öğreteceğiz diye ücret istiyorlar, onlara inanmayın”

Gönüllülük esas olan ve İşitme engelli bireylerle iletişim kurmak için verilen eğitimlerin son zamanlarda özellikle Ankara’da amacından çıkıp ticari amaç güdülerek kullanılmasından son derece rahatsızlık duymaktayız. İşaret dili öğrenince meslek sahibi olabilirsiniz, şu işleri yapabilirsiniz gibi vaatlerde bulunarak ücret isteyenlere inanmayınız.


Akis Haber: Hep işaret dilini konuştuk, aslında sizin başka faaliyetleriniz de var. Bunlardan bahsedebilir misiniz?

Biz işitme engelli kardeşlerimizin, ailelerinin maddi manevi her anlamda yanındayız. Maddi olarak gücümüz yetmediğinde destekçilerimiz aracılığıyla yardımda bulunuyoruz. Yeni projelerimiz var. Yakında işitme engelli kadınlara yönelik güzel bir çalışmamız olacak, kamuoyu ile paylaşacağız. Başka projeler de olacak.  

Akis Haber: Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Son yıllarda işitme engelliler dolandırılıyor. Onlar çok iyi niyetliler. Sessiz dünyalarında büyüdükleri için dış dünyanın tehlikelerine açıklar. Bu nedenle bu konuda işitme engelli yakınlarının dikkatli olması bu dolandırıcılık olaylarını önleyebilir. Bu konuda ciddi cezalar verilirse caydırıcılık sağlanabilir.


DİED’in Yönetim Kurulu:

Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çelebioğlu, Başkan Yardımcısı Yalçın Acar, Sekreter Bülent Kandemir, Eğitim İşleri Sekreteri Oktay Cankara, Sosyal İşler Süleyman Aşkın, Kültür Sanat İşleri Şahin Adıyaman, Mali İşler Sekreteri Yıldırım Gürsoy’dan oluşuyor.

AKİSHABER/ÖZELHABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.