Yasaklara Rağmen...

Yasaklara Rağmen...

Yasaklara Rağmen...

A+A-

Türkiye'de dumansız hava sahası uygulaması ile sigara ile mücadelede büyük başarı sağlandığı söylense de, uzmanlar 13-15 yaş grubunda sigara kullanım oranının yüzde 100 arttığına dikkat çekiyor.

Adana'da, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, Türkiye'de 13-15 yaş grubunda sigara kullanım oranının yüzde 100 arttığını söyledi.

Ülke genelinde her 10 kişiden 3'ünün sigara içtiğini belirten Dr. Yılmaz, 21 milyon kişinin de sigara bağımlısı olduğuna dikkat çekti.

Gelişmiş ülkelerde, sigara içme oranının yüzde 10 seviyesinin altında olduğuna değinen Dr. Yılmaz, "Ülkemizde, 2008- 2012 döneminde uygulanan tütün kontrol politikaları sayesinde tütün kullanma sıklığı, yüzde 23'lere kadar düşmüştü; ancak tekrar bir yükseliş trendi başladı. Talep azaltıcı önlemler eski etkinliğinde uygulanmasına rağmen arza dönük önlemleri uygulayamadık ve tütün endüstrisi yeni stratejiler geliştirdi" dedi.

Sağlık Bakanlığı, Küresel Tütün Araştırması ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 13- 15 yaş grubunda sigara içme oranının yüzde 100 arttığını vurgulayan Dr. Yılmaz, "Sigara içenlerin yaklaşık yüzde 70'i, bırakma isteğini telaffuz ediyor; ama sadece yüzde 30'u bir yıl içinde bu yönde adım attığını söylüyor. Uygun tedaviyle sigara içme hastalığından kurtulmak mümkün. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve ücretsiz olarak doktor kontrolünde kullanılabilen tedavilerimiz var. Sadece etkisi kanıtlanmış bilimsel tedaviyle sürece başlanmasını ve sürdürülmesini öneriyoruz. Bilimselliği kanıtlanmamış yöntemlerden ise uzak durulması gerekiyor" diye konuştu.

Sigara bağımlılarının beyninin nikotini yemek, su, uyku gibi vazgeçilmez bir fizyolojik ihtiyaç olarak tanımladığını belirten Yılmaz, "Bunu bıraktığınızda aç, susuz, uykusuz kalmış gibi hissedersiniz. Sigarayı bırakma aşamasında kül tablası, kibrit, çakmak, sigara paketi gibi görsel uyaranlardan uzaklaşmak, yemek sonrası, çay-kahve veya alkolle sigara isteğinin artmaması için, su içerek ağzın yıkanması yardımcı olacaktır" dedi.

Öte yandan, Türkiye'de 2008 yılında 108 milyar adet sigara için 18,3 milyar lira harcama yapılırken, 2017 yılında 106 milyar adet sigara için 56 milyar lira ödendi. Son 10 yılda satılan 1 trilyon adet sigaraya karşılık, vatandaşın cebinden 329 milyar lira çıktı.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.