Zor Koşullar Altında Yaşıyor

Zor Koşullar Altında Yaşıyor

İran'a iade edilmek için Van'da tutuklu olan Azerbaycan kökenli Türk milliyetçisi Rahim Cavadbekli için ortak basın bildirisi yayınlandı.

A+A-

Azerbaycan kökenli, pek çok eseri ve makalesi bulunan bir Türk milliyetçisi, hukukçu, aydın Rahim Cavadbeyli’ye, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ofisince “özgürlüğüne yönelik bir tehdit ile karşı karşıya kalacağı bir ülkeye gönderilemez” statüsü verilmişti. Cavadbeyli, 2 Ağustos’ta gözetim altına alınıp iade edilmesi durumunda idam edileceği İran’a gönderilmesi için Van’daki sığınma kampına gönderildi. Zor koşullar altında yaşayan Cavadbeyli için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından istisnai durumu nedeni ile verilen vatandaşlık sözü de yerine getirilmedi.

Cavadbeyli'nin serbest bırakılması amacı ile başta Yeniçağ yazarı ve Millî Düşünce Merkezi Genel Başkanı Sadi Somuncuoğlu ve Aydınlar Ocağı'nın da bulunduğu pek çok sivil toplum örgütü bir araya gelip basın bildirisi yayınladı.

"SURİYELİLERE TANINAN HAKLAR CAVADBEYLİ'DEN NEDEN ESİRGENİYOR"

Yayımlanan ortak basın bildirisinin tam metni şu şekilde:

"Soruyoruz?

Rahim Cavadbeyli mahkûm değil, BM korumasına tabi bir MÜLTECİDİR. İran'a iade edilemez. Buna rağmen 4 aydır Van Sığınmacılar Kampı'nda tutuluyor.

Neden?

İran Dışişleri Bakanı'nın Türk hükümetinden ısrarla iadesini istediği Rahim Cavadbeyli, İran Türklerinin demokrasi ve insan haklarını savunan önemli bir lideridir. 4 yıldır Türkiye'de Birleşmiş Milletler koruması altında siyasi mültecidir. Tarih ve eğitim alanında yayımlanmış makaleleri ve kitapları vardır. Ankara'da, Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans öğrenimi görmektedir.

Cavadbeyli, 3 Ağustos'ta aniden, hiçbir bilgi verilmeden ve gerekçe gösterilmeden gözaltına alınarak dört gün bekletildikten sonra Van Kurubaş Geri Gönderme Merkezi Sığınmacılar Kampına konuldu. Böylece bütün özgürlüklerinden mahrum edildi. 

Kardeş bildikleri Türkiye'deki bu beklenmedik durum karşısında Tebriz caddelerinde binlerce Türk, "Azerbaycan var olsun! Rahim Bey azâd olsun!" sloganlarıyla yürüyerek tepkilerini gösteriyor.

Cavadbeyli, uluslararası koruma altında bir mülteciyken, dört aydır Van'daki sığınmacılar kampında hangi gerekçeyle tutuluyor? Anayasa Mahkemesi'nin 13.09.2018 tarihli "mültecilerin geldikleri ülkeye iadeleri mümkün değildir" kararına rağmen, nasıl oluyor da mahkûm muamelesine tabi tutuluyor?

Yıllardır PKK terör örgütünün üst düzey yöneticilerini Türkiye'ye karşı koruyan İran rejimi, 1925 yılına kadar ülkenin egemeni olan 40 milyonu aşkın Türk'ün sivil haklarını meşru yollardan savunan bir lideri Türkiye'den hangi cesaretle talep edebiliyor?

Suriye, Irak, Somali, Myanmar, Filistin'de insan hakları ihlallerine duyarlı davranan Türk Hükümeti, aynı duyarlılığı neden Rahim Cavadbeyli'den esirgiyor?

Milyonlarca Suriyeli sığınmacıya vatandaşlarımızın sahip olmadığı haklar bahşedilirken, temel insan haklarının Cavadbeyli'den esirgenmesinin sebebi Türklüğü müdür?

Hastaneye sevki sırasında sanki mahkûmmuş gibi hiçbir hukuk kuralı tanınmadan kelepçe vurulmaya kalkışılması, Cavadbeyli'nin bunu şiddetle reddetmesi üzerine hastaneye sevkinden vazgeçilmesi nasıl izah edilebilir?

Aşağıda imzaları bulunan bizler, bu soruların cevaplarını öğrenmek istiyoruz. Bu Rahim Cavadbeyli'nin de bizim de en temel insani hakkımızdır.

Sorularımızın hukuka dayalı bir cevabı yoksa Rahim Cavadbeyli derhal serbest bırakılmalıdır."

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.