Emniyetin Bu Uyarısına Kulak Verin!

Emniyetin Bu Uyarısına Kulak Verin!

Denizli’de özellikle geçen yıl çok etkili olan ve olayların artması sonucu eski ritmini nihayet kaybeden dolandırıcılık olaylarına karşı Denizli Emniyet Müdürlüğü sözlü ve yazılı uyarılarına devam ediyor.

A+A-

Dolandırıcılığın en büyük silahının dili olduğuna dikkat çeken emniyet ekipleri, vatandaşa dolandırıcı gibi düşünmeleri konusunda telkinde bulunuyor.

Türkiye’de son yıllarda artan dolandırıcılık olaylarına karşı emniyet güçleri vatandaşları uyarmaya devam ediyor. Gönüllü olarak paranın verilmesinden dolayı kanunen bir yaptırımı olmayan dolandırıcılık olaylarına karşı Denizli Emniyet Müdürlüğü sözlü ve yazılı ortamda 11 maddelik önemli nokta uyarısı yaptı. Dolandırıcının en büyük silahının dili olduğuna dikkat çeken uzmanlar, dolandırıcının genellikle insanın bir anlık boşluğundan yararlandığına dikkat çekiyor. Telefonla ya da direk satış yöntemi ile yapılan dolandırıcılıklarda senet alınmamasına dikkat edilmesi gerektiğini aktaran uzmanlar dolandırıcının para ve eşya almasına da müsaade etmemeleri konusunda vatandaşı uyardı.

İşte 11 başlıkta oluşan önlem maddeleri:

“Alışverişlerinizde tanımadığınız kişilerden almış olduğunuz çeklerin çalıntı olabileceğini göz önünde bulundurarak ilgili bankaya çek sahibi ve çekin numarasından sorarak kontrol ettiriniz.

Özellikle emeklilerimiz! bankadan emekli maaşı veya ikramiyenizi alıp giderken önünüze geçecek bankada görevli olduğunu ve yanlış ödeme yapıldığını söyleyerek paranın eksik kalan kısmının ödenmesi için bankaya davet edip paranızı alan ve sizi pul almaya davet eden şahıslara inanmayınız.

Para çekerken yanınıza yardım etme bahanesiyle yaklaşan şahıslara itibar etmeyiniz yardım almanız gerekiyor ise bile şahsa şifrenizi söylemeyiniz, şifrenizi kimseye göstermeden giriniz.

Kendilerini gümrük muhafaza memuru olarak tanıtıp gümrükten ucuza mal alacağını vaat edip paranızı alanlara kendilerini doktor yada hastanede görevli olarak tanıtıp sizi ücretsiz olarak tedavi ettireceğini söyleyip para isteyenlere,

Hastanede röntgen çekimi öncesi sizi başka bir odaya alıp bilezik ve takılarınızı çıkarmanızı isteyen röntgen memuru görünümündeki şahıslara inanmayınız.

Yanınıza hayır yapacağını söyleyip üzerinde Türk parası olmadığını söyleyerek size yabancı para vermek isteyen, sizden de karşılığında üzerinizde bulunan para veya ziynet eşyalarınızı isteyen şahıslara itibar göstermeyiniz.

Sizi telefonla arayarak kendisini başkomiser olarak tanıtıp sizin kullandığınız hat ile yüksek rütbeli asker veya yöneticilerin eşlerine mesaj gönderildiğini bu yanlışı düzeltmek için sizden vermiş oldukları telefon numarasına kontör talebinde bulunan şahıslara itibar etmeyiniz,

Telefonda maliyeci olduğunu söyleyip sizi komşunuzun telefonuna çağıran şahıslara inanmayınız ısrarla kendi telefonunuzu aramasını isteyiniz ve işyerinizi terk etmeyiniz. Gömü altın bulduklarını, buldukları altınları ucuza satacaklarını beyanla sizi arayan şahıslara itibar etmeyiniz.

Tanımadığınız kişilere evlenmek vaadiyle daha tanımadan altın, vs. gibi takı malzemesi ile eşya almayınız.” 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.