1 Mayıs: İşçi ve Emekçi'nin Zaferi

1 Mayıs: İşçi ve Emekçi'nin Zaferi

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı bugün yine tüm yurtta çeşitli etkinlikler ile coşku içerisinde kutlanacak. Peki 1 Mayıs neden kutlanıyor?

A+A-

Bugün 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı… Bu yılda İşçi Bayramı tüm dünyada büyük bir coşku içerisinde kutlanacak. İşçi ve emekçilerin daha insani koşullarda çalışmak adına verdikleri mücadeleler sonucunda kazanılan 1 Mayıs'ın tarihi ilginç anılarla dolu…

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı bugünde her yıl olduğu gibi büyük bir coşku içerisinde kutlanmaya devam edilecek. Ülkemizde de resmi tatil olarak kutlanan 1 Mayıs'ta çeşitli kutlamalar ve etkinlikler düzenlenecek. 1 Mayıs'ın tarihi aslında çok eskilere dayanıyor. İlk olarak 1856 senesinde Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri tarafından başlatılan eylemlerde daha insani koşullarda çalışma süreleri istendi. Bunun için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar büyük bir yürüyüş düzenlendi.

Atılan Bomba ve Facia

1 Mayıs 1986 tarihinde ABD'nin Chicago kentinde bir araya gelen işçiler 8 saatlik iş günü için büyük bir greve katıldılar. Bu büyük eyleme yaklaşık yarım milyon kadar işçi katıldı. Bu grevde 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi bir araya geldi. Sokak ve caddelere kadar dağılan bu yürüyüş Ulusal Park'a kadar devam etti.

1 Mayıs gününü takip eden zamanlarda da eylemler aralıklarla devam etti. Tarihler 3 Mayıs'ı gösterdiğinde eylemlere verilen destek daha da arttı. Fabrikadan kovulan işçiler diğer işçilerle beraber birleşerek miting düzenlediler. Bu esnada yaşanan kargaşada işçilerle polis karşı karşıya geldi. Çıkan olaylarda 4 işçi canından olurken birçok işçi de yaralandı.

Fransız İşçiden 1 Mayıs Önerisi

4 Mayıs'ta Haymarket Alanı'nda düzenlenen miting alanına atılan bomba sonucunda büyük bir facia yaşandı. Polislerin önünde patlayan bombalama olayında 7 polis hayatını kaybederken 69 kişi de yaralandı. Bu olayın hemen ardından asılsız iddialar sonucunda birçok işçi tutuklanırken bir genç işçi duruma tahammül edemeyerek intihar etti.

14 Temmuz-21 Temmuz 1889 tarihlerinde Fransız bir işçinin önerisi doğrultusunda 1 Mayıs günü tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" kutlanmaya karar verildi. 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul gördü. 1 Mayıs böylece işçi ve emekçilerin dayanışma günü olarak ilan edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.