13 Mayıs Türk Dil Bayramımız Kutlu Olsun

13 Mayıs Türk Dil Bayramımız Kutlu Olsun

Türkçemizin 13 Mayıs 1277’de Karamanoğlu Mehmet Bey’in fermanı ile Anadolu’da ilk defa devlet dili yani resmi dil olarak kabul edilmesinin 741. Yıldönümünü gururla kutluyoruz.

A+A-

Dünyanın en zengin ve köklü dillerinden Türkçe, Karamanoğlu Mehmet Bey'in 741 yıl önce yayımladığı "Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya." fermanıyla resmiyet ve itibar kazandı.

Geçmişi binlerce yıl önceye dayanan, dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan tarafından konuşulan Türkçemiz, 13. yüzyılda halk arasında konuşulmasına karşın devlet yazışmalarında kullanılmamaya başlandı.

Türkçenin kaderi, Konya çevresinde kurulan Karamanoğulları Beyliği hükümdarı Mehmet Bey'in 13 Mayıs 1277'de yayımladığı bir fermanla değişti. Türkçe, Mehmet Bey'in "Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya." fermanıyla resmiyet ve itibar kazandı.  

İlk Defa Resmi Dil

Türk kültürünün korunması, gelecek nesillere aktarılması ve millet bilincinin sağlanmasında en temel miras olan Türkçe'nin öneminin vurgulandığı bu fermanla, Türkçe ilk defa resmi dil kabul edildi.

Türkçemiz resmi dil olmasından bugüne gelişmiş ve zenginleşmiştir. Cumhuriyetin kurulmasından sonra da dilimizin gelişmesine önem verilmiş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli kültür kurumlarından biri olan Türk Dil Kurumu 12 Temmuz 1932’de kurulmuştur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.