18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası

18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası

Yaşlanma, doğumla başlayan son süreci yaşlılık olan doğal bir süreçtir.

A+A-

Yaşlılık döneminde, insanın bedeninde biyolojik, fizyolojik, duygusal ve fonksiyonel olarak değişikler meydana gelir. Yaşlanmaya bağlı olarak insan vücudunun yapı ve fonksiyonlarında meydana gelen değişikliklere biyolojik yaşlılık, buna bağlı olarak organlarda meydana gelen değişikliklere fizyolojik yaşlılık, kişinin kendini yaşlı hissetmesine bağlı olarak yaşam görüşü ve yaşam şeklinin değişmesine duygusal yaşlılık, aynı yaşta olan bireylerle karşılaştırıldığında toplum içinde fonksiyonların devam ettirilememesine ise fonksiyonel yaşlılık denir. Bu bahsettiğimiz değişiklikler sebebiyle bebeklik ve çocukluk çağı gibi bu dönemde de daha sık ve düzenli aralıklarla sağlık hizmetine ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Her bireyde yaşlanma süreci aynı hızla meydana gelmez. Sağlıklı bir şekilde yaşlanmak için bireysel sorumluluklarımız vardır. Yeterli ve dengeli beslenme, aktif sosyal yaşam, yaşa uygun egzersiz ve düzenli sağlık kontrolleri yaşlılık sürecini geciktireceği gibi hayatımızın bu dönemini daha kaliteli ve sağlıklı bir şekilde geçirmemizi sağlayacaktır.

 

Sağlık kurumlarımız tarafından yatağa bağımlı yaşlılarımıza yönelik evde sağlık hizmetleri sunumunun yanı sıra yaşlılara özel ve öncelikli sağlık uygulamaları da yürütülmektedir. Ayrıca yaşlı nüfusun sağlıklı ve kaliteli yaşlanma süreci için Bakanlığımız tarafından Sağlıklı Yaşlanma Eylem planı hedef ve stratejileri hayata geçirilmektedir.

 

Yaşlılık dönemi ayrı bir mana ve önem ifade eden, hayatın çok özel bir dönemidir. Toplumda yaşlılık ile ilgili çizilmiş ön yargıların aksine bu dönemin tecrübe ve bilgelik gibi olumlu yönlerini ön plana çıkararak, dede-torun, nine-torun olgusunu güçlendirerek, onların toplumla bütünleşmesini sağlayacak ve yaşama bağlı kılacak aktivitelerin içerisinde yer almaları sağlanmalıdır. Burada başta bireyler ve aile fertleri olmak üzere toplumun tüm kesimlerine görev düşmektedir.

 

Yaşlılara Saygı Haftası olarak kutlanan bu hafta vesilesi ile dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımız olan yaşlılarımızın Haftasını şahsım ve kurumum adına minnet ve şükran duygularımla kutluyor, sağlıklı ve mutlu günler temenni ediyorum.

          Dr.Şükrü ARPACI

          İl Sağlık Müdürü

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.