18 Mart'ı iyi Anlamak Lazım

18 Mart'ı iyi Anlamak Lazım

MHP Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Av. Yusuf Garip, 18 Mart tarihinin ne anlama geldiğinin daha iyi bilinmesinin gerektiğini söyledi.

A+A-

18 Mart Çanakkale Zaferinin 102. Yıldönümü ve ve Şehitler Günü nedeniyle yazılı açıklama yapan MHP’li Garip, “Bilindiği gibi her yıl 18 Mart tarihleri, Şehitler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu günde, Türk Devleti’nin bütün kurumları ve Türk milletinin tamamı, şehitlerimizi yâd etmekte ve aziz hatıralarını anmak amacıyla çeşitli etkinlikler ve programlar düzenlemektedir. Ancak, bu günün anlam ve önemini daha iyi kavrayabilmek amacıyla, 18 Mart tarihinin ne anlama geldiğini daha iyi bilmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda yaptığımız incelemede; dünya çapındaki sömürgeci güçlerin, Türk dünyasını parçalamak, genç Türk nesillerini soykırıma uğratmak ve Türk milletinin egemenlik alanında bulunan petrol ve diğer zenginlikleri talan etmek amacıyla, 28 Haziran 1914 tarihinde Birinci Dünya Savaşı’nı başlattıklarını, aynı yılın (1914) Kasım ayında vatan topraklarımızın dört bir yanından saldırdıklarını ancak bütün muharebe meydanlarında Türk süngüsü ile tanıştıklarını hatırlıyoruz. Emperyalist güçlerin, bunun üzerine, deniz yolu ile boğazları geçerek, Türklüğün kalbi İstanbul’u işgal etmek ve böylece Türk varlığını sömürgeleştirmek hayalini kurduklarını anlıyoruz. Nihayet dönemin en yüksek teknolojisini içeren yüzlerce savaş gemisi ile 18 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Boğazı’na saldırmışlar, geçmeyi denemişler, ancak birkaç saat içerisinde boğaz sularına gömülmüşlerdir. İşte, 18 Mart tarihi, Türk Donanması ve Türk Orduları’nın Çanakkale’de 18 Mart 1915 tarihinde elde ettiği Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümlerini ifade etmektedir” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bir bütün olarak tarihtekli yolculuğuna devam edeceğini belirten Garip, “Yine çok iyi biliyoruz ki, Birinci Dünya Savaşı dört yıl sürmüş, Türk orduları bu dört yıl boyunca 10 ayrı cephede yüzlerce muharebede üstün başarılar elde etmiş, ancak üstüne çullanan dünyanın bütünü karşısında, Türkiye ülkesini koruyabilmek ve Türk varlığını yeniden hayata kazandırabilmek amacıyla, Mondros Mütarekesi ile bir adım geri çekilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk ve erinden mareşaline kadar tüm Kurtuluş Kadrosu’nun öncülüğünde bir dört yıl daha Kurtuluş Savaşı gerçekleştirilerek, Türk milletinin son yurdu Türkiye, dünyaya kabul ettirilmiştir. 18 Mart 2015 tarihinde kutlamakta olduğumuz Şehitler Günü dolayısıyla, Türk tarihinin her döneminde savaşlarda, cephelerde ve muharebelerde görev almış insanlarımızı saygıyla, sevgiyle bir kez daha anıyoruz. Baba ocağından çok uzaklarda şehit düşmüş sayısız insanımızı çok özlediğimizi burada bir kez daha belirtiyoruz. Vatana olan aşklarını, millete olan bağlılıklarını ve yüreklerine dolmuş olan Allah sevgisini anlamaya çalışıyoruz. Karıncayı incitmeye korkan milyonlarca Türk evladının, içinde bulundukları dönemin imkânları ne olursa olsun, düşman karşısındaki cesaretlerini ve ölüm karşısındaki cömertliklerini anlamaya çalışıyoruz. Bu vesileyle de, Türk milletinin son yurdu olan Türkiye ülkesinin, varlığı, birliği ve bütünlüğü konusundaki inancımızın bütün dünya tarafından bilinmesini istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, ülkesi ve milletiyle bir bütün olarak tarihteki yolculuğuna devam ettirilmesinin hepimiz için bir vatan görevi olduğunu vurguluyoruz. Yüce Türk Milletinin 18 Mart Şehitler Günü Kutlu Olsun” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.