20 Ocak Şehitleri için Anma Töreni

20 Ocak Şehitleri için Anma Töreni

20 Ocak şehitleri Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Iğdır Azerbaycan Evi Derneği ve Ülkü Ocakları tarafından anma programıyla anıldı.

A+A-

Sovyet askerleri tarafından 20 Ocak 1990'da Azerbaycan 'da İşlenen ve tarihe '20 Ocak Bakü Katliamı' olarak geçen kanlı olayların yıldönümü dolayısıyla Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Iğdır Azerbaycan Evi Derneği ve Ülkü Ocakları tarafından anma programı düzenlendi.

Iğdır Ülkü Ocakları konferans salonunda düzenlenen anma programı şehitler için saygı duruşu iki ülkenin milli marşlarının çalınması 20 yanvar olaylarını anlatan video gösterimi ve Ehli Beyit alimler Derneği başkanı  Zeki Tümay’ın Kuran-ı Kerim Okunmasıyla başladı.

Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Genel başkan yardımcısı Serdar Ünsal, ”20 Ocak olayları Ermenistan ve Sovyet ordularının fark gözetmeksizin onlarca masum insanı katlettiği gündür. 20 Ocak-Azerbaycan Kahramanlık Destanı…Hürriyet.. Hürriyet !! Diye haykıran Türklerin şehit edildiği gündür.  20 Ocak tarihi Sovyet Ordularının son çırpınışları olarak Azerbaycan Halkı Üzerinde yaptıkları İnsanlık Dışı Katliamdır. Bundan 32 sene önce Azerbaycan' da bağımsızlık mücadelesi verildi ve bir kahramanlık destanı yazıldı. Sokaklara dökülen halk, tüm dünyaya ‘Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez’ diye haykırdı. 70 yıllık esaret canlarına tak demiş. Artık özgür bağımsız olmak istiyorlar 3 renkli bayraklarının dalgalanışını seyretmek istiyorlar. Yıl 1990. Aylardan Ocak. 19'u 20'ye bağlayan gece (Kanlı Ocak, Gara Yanvar)Bakü'de kızılca kıyamet kopmaktadır. 35.000 kişilik ağır silahlarla donatılmış birlikleriyle Moskova Azerbaycan'ın başşehrini işgale başlamıştır. İşgal operasyonunun adı ‘Udar’dır.T-72, T-80 ve BMP-3 tankları Bakü'de Azatlık Meydanı'nı kuşatmıştır. Silahsız masum insanların üzerine tanklarla gidilmiş yüzlerce insan şehit edilmiştir.  Mehmet Emin Resülzade'nin  dediği gibi ‘Bir Kere Yükselen Bayrak Bir Daha İnmez’ diyen Azerbaycan Türkleri, 70 yıldır sandıklarında sakladıkları   3 renkli bayraklarını çıkararak azaldık meydanında dalgalandırmışlardır. Azerbaycan halkı bağımsızlık yolundan vazgeçmez. Neye mal olursa olsun Azerbaycan bağımsız olacaktır. Her yerde 3 renkli bayrağımız dalgalanacaktır. Gün bağımsızlık günüdür. Sovyet imparatorluğu dağılıyor. Tek dişi kalmış  canavardır. Yapacağı bir şeyi yoktur. Yaşasın bağımsız hür Azerbaycan. 20 ocak karanfillerin ağladığı gün..Yüreklerin yandığı gün..Ağla karanfil ağla Türklük dünyası denildiği gün..Türk'ün Türk’ ten başka dostunun olmadığı (satılmış ve hainler hariç)gün..Bu günü hiçbir Türk unutmayacaktır....20 Ocak katliamını unutmayacağız.Sovyetlerin tarihine kara bir leke olarak geçmiştir.20 Ocak tarihinde Ermenilerin yaptığı katliamı unutmadık unutmayacağız..”dedi

Ülkü Ocakları başkanı Alpaslan Çelikten’de  konuşmasında, “Kardeş ülke Azerbaycan'ın, en acılı günlerinden biri olan 20 Yanvar hadisesinin yıl dönümünde aziz şehitlerimizi anmak ve yaşanan soykırımı tüm dünyaya anlatmak adına toplanmış bulunmaktayız.

20 Ocak ya da 20 Yanvar. Bundan 32 yıl evvel Sovyet Rus Kızılordusu, Bâkû'ye girmiş ve çok büyük bir katliâma imzâ atmıştır. 19 Ocak'ı 20 Ocak'a bağlayan gece başlayan katliâm, gün boyu sürmüştür.137  Âzerbaycan Türkü, şehîd düşmüş, 750 kişi de yaralanmıştır. Merhum Ebulfez Elçibey'in başlatmış olduğu özgürlük mücadelesi Bakü sokaklarında göğüslerini tankların önüne siper eden azadlık mücahitlerine bırakmıştır. Merhum Mehmet Emin Resulzade'nin dediği gibi "Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez." Şiarından ilham alan Azerbaycan Türkleri,  20 Ocak günü kanlarıyla yeni bir tarih yazmış, bağımsızlıklarını akıttıkları kanlarıyla elde etmişlerdir. Azerbaycan'ın bugünlere gelmesinde büyük emeği olan ve 2.Dağlık Karabağ savaşının kazanılmasının temellerini atan Haydar Aliyev günümüz bağımsız Azerbaycan'a ışık olmuştur. Mehmet Akif'in dediği gibi "Girmeden tefrika bir millete düşman giremez Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez".  Türkiye ve Azerbaycan iki devlet bir millet olarak acılarımız bir sevinçlerimiz birdir. Bir kez daha Hayatını kaybeden soydaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.
 20 Yanvar unutulmayacak sonsuza kadar acısını yüreğimizde taşıyacağız.” şeklinde konuştu.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğuna bağlı  Iğdır konsolosu  Elnur  Salayev de yaptığı konuşmada 20 Ocak tarihinde Rus ordularının Bakü’de katliam yaptığına vurgu yaparak, Ermeniler Dağlık Karabağ da bazı işgal hareketine başladılar, Erivan da Türkleri evlerinden  yurtlarından etmeye  başlayınca Azerbaycan da itirazlar başladı. Sovyetlerin kızıl ordusu Azerbaycan da kan döktü.Umumi, liderimiz Haydar Aliyev olayı kınayarak görevinden ayrılıp Azerbaycan’a döndü. Bu hareketten sonra bağımsızlık hareketi başlamış oldu. Türk gardaşlarımızın verdiği destek için teşekkür ediyorum.20 Ocak olayları azerbaycan’ın bağımsızlığa giden ilk adımı olmuştur.”dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.