2783 Şehidin İsmi Bu Ormanda Yaşayacak

2783 Şehidin İsmi Bu Ormanda Yaşayacak

Iğdır Vakfı yönetim kurulu aldığı bir kararla Ermenistan ile süren 44 günlük savaşta şehit olan Azerbaycanlı 2783 şehit için Ermenistan sınırında  hatıra ormanı oluşturdu.

A+A-

Iğdır Vakfı organizasyon ve desteği ile "Iğdır Vakfı Karabağ Şehitleri Ormanı" (Iğdır Kent Ormanı Önü Tuzluca Yolu) olarak bilinen alanda gerçekleşti. Dikilen fidanlar büyüdüklerinde Ermenistan’dan görülecek.

Program saygı duruşu Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının okunması ve Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti.

Törende Iğdır valisi H.Engin Sarıibrahim, Iğdır vakfı başkanı Özgür İnan Zor, Azerbaycan Devlet Diaspora Çalışma Komitesi Müstaşarı Dashgin Recabli yaptıkları konuşmalarda İki devlet bir millet vurgusu yaparak 44 gün süren savaşta şehit olanların gönüllerde yaşadığını ve bu ormanda adlarına fidan dikilerek yaşatıldığını belirttiler.         

Iğdır valisi H.Engin Sarıibrahim,” Bu topraklarda bizler 19. yüzyılın sonundan itibaren mücadele veriyoruz. Azerbaycan topraklarındaki mücadele aslında 1. Dünya Savaşı itibariyle başlamış bir mücadele. O dönemde de Türk Milleti yine elinden geldiği imkanlarla Azerbaycandaki gardaşlarının yanındaydı. Bu yolda yürürken biz her zaman iki devletin ortada da bir milletin olduğuna inandık. Bugün arkadaşlarımız Iğdır Vakfı’nın çok kıymetli yöneticileri burada o anlayışa çok güzel hizmet eden bir eser ortaya koyuyorlar. Şehitlerimiz bu toprakları nasıl kanlarıyla sulayarak mübarek eğleniyorlarsa, bu topraklara diktiğimiz ağaçlar da umut ediyorum ki Türk Milletinin asırlar boyunca bu topraklarda kardeşçe yaşayacağının nişanesi olur. Bugün burada aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Aynı zamanda bu topraklardaki varlığımızın ebediyen sürmesi için gardaşlığımızın, ortak davamızın, ortak mutluluğumuzun ve ortak birlikteliğimizin devamını yüce rabbimden diliyorum.” dedi.

Azerbaycan Devlet Diaspora Çalışma Komitesi Müsteşarı Daşkın Recepli,” Bizler iki devlet bir millet olarak Türk milletinin esası olan. Bugün bizim Iğdır’a gelmemizin sebebi güzel bir olay gerçekleşiyor. Bir orman yaratılıyor. Bu orman Azerbaycan' daki şehitlerin hatırasına 2783 fidan dikilecek. Azerbaycandaki vatan uğruna şehit olanlar yaşayacaktır. Türkiye hep bizim yanımızda oldular hep destek verdiler. Oğuz Türkleriyiz. Artık oğuz Türkleri olarak dünyada öz sözünü diyen bir devletiz. Azerbaycan toprak bütünlüğünü sağladı. Şehitler verdi. Bu şehitlerin anılarının yaşaması Hem Azerbaycanın hem Türkiyenin şeref günüdür. Türk devletinin desteği Azerbaycan'a her zaman olmuştur. Bu orman gençler için bir hatıra ormanı olacaktır. Şehitler hep yad edilecektir. Iğdır bizim için önemli bir yerdir. Bu ormanın şehitleri için oluşturulmasında emeği geçenleri kutluyorum. Bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.”dedi.

Özgür İnan Zor,”Iğdır toprak erozyonun olduğu bir yerdir. Biz bu ormanı niçin yapıyoruz. Bunun temelinde vatan sevgisi yatıyor. Vatan sevgisi demek toprağı sevmektir ülkeyi doğayı sevmektir. Vatan uğruna can verebilmektir. Biz bunu Azerbaycanda 44 gün süren savaşta gördük. Azerbaycan’da 2783 şehit verildi. İki devlet bir millet olduğumuzu bir kere daha bu fidanları dikerek gösteriyoruz “dedi.  

Taner Tazegün,”Bugün burada oluşturulan ormanda emeği geçenlere teşekkür ederim.Iğdır vakfı ve İş adamı Cantürk alagöz’ün katkıları ile Iğdır da ağaç sayımız artacaktır.”dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.