29 Ekim Pazaryerin de '' Bir Şeyler Mi Oluyor '' ?

29 Ekim Pazaryerin de '' Bir Şeyler Mi Oluyor '' ?

MHP Denizli İl Başkanı Yasin Öztürk yaptığı yazılı basın açıklamasında Merkezefendi ilçesindeki Pazaryeri esnafının sorunlarına değindi

A+A-

Merkezefendi İlçesi Sınırları içerisinde Merkezefendi Mahallesinde Denizli Belediyesi tarafından yapımına başlanmış olan işletmesi daha önce Beltaş’a ait iken Denizli Belediyesinin Büyükşehir olması ile birlikte işletmesi ve sorumluluğu Merkezefendi Belediyesi bünyesinde kurulan şirkete verilen ve 19.02.2015 tarihinde kura çekimleri yapılacak olan Pazar yeri ile ilgili olarak Pazar yerinde faaliyet gösterecek olan esnaflarımızın bir çok sıkıntısı bulunmaktadır. 

Bu sıkıntıların en başında fiziksel alan olarak mevcut Pazar yeri faaliyeti gösterilen alanın daha geniş bir alanda yer almış olmasına rağmen faaliyete geçilecek Pazar yeri zemin ve üst kat olacak şekilde altlı üstlü bir yapıda oluşturulmuştur. Zemin kata girişler tek kapıdan yapılmakta olup ayrıca bir çıkış kapısı bulunmadığından çıkışlarda mecburen yine giriş yapılan kapıdan yapılmak zorunda olacaktır. Özellikle Pazar ın kurulduğu saatlerde Pazar yeri esnafının Pazar tezgahlarını kurmadan önce araçları ile zemin kata girişleri ve çıkışları esnasında tek giriş ve aynı kapıdan çıkış yapılacak olması nedeniyle giriş çıkışlarda büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Pazar yeri esnafı dahil bu sıkıntının nasıl çözüleceğini bilmemektedir.

Müstahsil diye tabir edilen köylerden gelen kendi ürününü satan pazarcılarımız mevcut sayı 150 iken yeni yerde bu sayı 60 a düşürülmekte, ya bu insanlarımız işini bırakmak zorunda kalacak ; ekmeğinden olacak yada yine kapalı Pazar dışındaki yollardaki satışa devam etmek zorunda kalacaktır. Bu durumda kapalı Pazar yerinin ne anlamı kalmaktadır? 

Zemin katta yer ayrılan şarküteri  esnafının bulunduğu alanın hemen yanında tuvalet yeri ayrılmış olup bu tuvaletlerin kod farkı sebebiyle kanalizasyon bağlantısı yapılamamıştır. Ayrıca tuvaletin ve şarküterinin havalandırması bulunmamaktadır. Tuhafiye bölümü şarkuteri ile aynı yerde olup üst katta da manavlar bulunmaktadır. Öte yandan kuruyemiş esnafının bulunduğu alanın hemen yanında da yine tuvaletler konulmuştur. Pazar yerinin üst katında manavların olduğu bölüme vatandaşımızın elinde Pazar çantası veya Pazar arabası ile iniş çıkışlarda sorun yaşanacaktır. Çünkü insanlarımız altlı üstlü Pazar yerlerine alışık değildir. Elinde Pazar torbası ile alt kattan üst kata doğru hiçbir vatandaşımız inip çıkmak istemeyeceği hepimizin malumudur.

Ayrıca yeni Pazar yerindeki alanın fiziksel olarak dar olması nedeniyle esnaflarımız birbirine çok sıkışık halde tezgahlar kuracaklar ve yine vatandaşlarımızda çok sıkışık halde Pazar alışverişlerini yapmak zorunda kalacaklar aynı zamanda ellerindeki Pazar arabaları ve Pazar torbaları ile alt kattan üst kata çıkması yada üst kattan alt kata doğru inmesi vatandaşlarımıza zor geleceğinden vatandaşlarımız bu tür Pazar yerine gitmek istemeyecektir. Bu olayın sosyolojik yönüne bakıldığında ise Pazar yerinin altlı üstlü şekilde konumu nedeniyle hem Pazar yeri esnafı kendi açısından sıkıntılar yaşayacak olup hemde pazara gelen vatandaşlarımız fiziksel ve görsel ortam nedeniyle Pazar alışverişini insanlar için kolaylaştıran değil zorlaştıran fiziksel şartlar nedeniyle pazara gitmek yerine marketlere veya alışveriş merkezlerine yöneleceklerdir. Bu durum ise Pazar esnafımız açısından kazancını çok aşağılara düşürüp mağduriyete neden olacak bir durumdur.

 Eski Pazar yeri özel bir hastaneye verilirken; pazaryeri esnafına haklarının korunacağı sözü verilmesine rağmen sayısal olarak hakları gözetilirken alan yeri olarak hakları çok fazlası ile gasp edilmiştir.

19.02.2015 tarihinde kura çekilecek olması nedeniyle Merkezefendi Belediyesinin bu Pazar yeri ile ilgili eksiklikleri daha önceden dile getirmiş olmamıza rağmen duyarsız kalınmış ve kura çekilmesi aşamasına gelinmiştir. Devam eden süreçte de Pazar yeri esnafı burada faaliyetine başlayacaktır. Bahsettiğimiz sorunlara bir çözüm bulunmadan bu Pazar yerinin faaliyete sokulması hem Pazar yeri esnafı hem de vatandaşlarımız açısından büyük bir karmaşaya neden olacaktır. Belediyelerin sorun üretme makamı değil sorunları çözme makamı olması gerekir. Ancak Pazar yeri ile ilgili durumda belediye soruna çözüm bulmaktan ziyade kendisi sorun üretir hale gelmiştir. Bizler Milliyetçi Hareket Partisi teşkilatı olarak Pazar yerinin faaliyetine geçmesine çok yakın bir zaman kala Belediyeyi insanlarımızı mağdur edecek bu uygulamadan vazgeçmesi ve soruna çözüm bulması konusunda bir kez daha uyarma gereğini toplumsal bir sorumluluk olarak kamuoyuna arz ediyoruz. 

Yasin ÖZTÜRK

MHP Denizli İl Başkanı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.