31 Mart Azerbaycanlıların Soykırımı Günü Unutulmadı

31 Mart Azerbaycanlıların Soykırımı Günü Unutulmadı

1918 Yılında Rusların desteğini alarak Azerbaycan’ın çeşitli şehirlerinde soykırım yapan Ermeniler bir kere daha lanetlendi.

A+A-

Araştırmacı yazar Metin Yıldırım organizesi ile Turan Elçileri Teşkilatı ,Iğdır Azerbaycan evi derneği üyeleri  ile birlikte  çevrimiçi programla 31 Mart Azerbaycanlılar soykırımının 105. Yılında şehit olanlar anıldı.

            Serdar Ünsal’ın yönettiği programda konuşan Avukat, profesör ve akademisyenler  “Rus ve Ermenilerin Türk düşmanı olduğunu 1905 yılından beri silahsız savunmasız  insanlara soykırım yaptıklarını belirttiler.

     Konuşmacılar şunları söylediler:” Her yıl 31 Mart Azerbaycanlıların Soykırımı Günü olarak anılmaktadır. 1918 yılı Mart-Nisan aylarında Ermeniler Bakü, Şamahı, Quba, Muğan ve Lenkeran`da 30 binden fazla Azerbaycanlıyı katletti,.on binlerce insanı topraklarından kovdular. Sadece Bakü`de 10 bin kadar Azerbaycanlı hunharca katledildi, Şamahı`da 58 köy yerle bir edildi, 7 bin kişi (1653 kadın, 965 çocuk) öldürüldü. Quba bölgesinde 122, Karabağ`ın dağlık bölgesinde 150, Zengezur`da 115, İrevan eyaletinde 211, Kars eyaletinde 92 köy yerle bir edildi: çocuk, yaşlı, kadın demeden katliam yapıldı. İrevan Azerbaycanlılarının yaptıkları açıklamalardan birinde şöyle yazıyordu: "Azerbaycanlıların bu tarihi kentinde ve çevre bölgede kısa süre zarfında 88 köy yıkıldı, 1920 ev yakıldı, 131 bin 970 kişi öldürüldü." (Aşhadavor (red.Emekçi) Gazetesi, 2 Kasım 1919) .........26 Mart 1998 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev "31 Mart tarihinin Azerbaycanlıların Soykırımı Günü" olarak anılmasına ilişkin özel bir karar imzaladı.

           Programa Celal ÖZTEMİZ Turan Elçileri Teşkilatı Genel Başkanı Metin YILDIRIM Sosyal Bilimci/Yazar-TET Yazar Kurulu Üyesi Serdar ÜNSAL Iğdır İl Başkanı Nurettin GÖÇER Niğde İl Başkanı Burhan Bilgiç Adana İl Başkanı Roza KURBAN Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Şamil KAYA Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Zeynep İren Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Döndü Demirci Antalya Üyesi Minira DADAŞGIZI Şairler vr Yazarlar Kurulu Üyesi Behiye YILMAZ Akadrmi Kurulu Üyesi Rada Abbas Azerbaycan Ülke Başkanı Aybeniz Karagile QAFARLI Şairler ve Yazarlar Kurulu Üyesi Doç .Dr Ahmet TOKSOY Akademi Kurul Üyesi Zülfiye GÜNEŞ Genel Başkan Yardımcısı İlgar GÜLABLI Şair ve Yazarlar Kurulu Üyesi ve kızı Zülfiyye Nəhayət Şirinova Guba Devlət Pedoqoji Üniversi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Havva Memmedova, Rada Abbas Av. Mesut Öztürk katıldılar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.