5 asırlık Çörek Derme geleneği nesilleri bir araya getirdi

5 asırlık Çörek Derme geleneği nesilleri bir araya getirdi

Denizli'nin Serinhisar ilçesine bağlı Yüreğil Mahallesi sakinleri, asırlık gelenek Çörek dermeyi bu yılda mahalle sokaklarında yaşattı.

A+A-

Denizli'nin Serinhisar ilçesine bağlı Yüreğil Mahallesi sakinleri, asırlık gelenek Çörek dermeyi bu yılda mahalle sokaklarında yaşattı. Çörek derme geleneğine il merkez, çevre il ve mahallelerden binlerce çocuk akın etti

Denizli'nin Serinhisar İlçesine bağlı Yüreğil Mahallesi'nin kadim geleneği, bu sene de coşkuyla yapıldı. 24 Oğuz boyundan birisi olan Yüreğil Mahallesi takriben 500 yıllık geleneği olan çörek derme anneannesini bu Ramazan Bayramı Arifesinde de yoğun katılımla gerçekleştirildi. Serinhisar Belediye Başkanı Osman Kılıç'ında katılımıyla mahallenin başlangıç noktasında okunan dua ile çörek derme etkinliği başladı. Çörek derme etkinliğine il merkezi ve çevre illerin yanı sıra Serinhisar ilçesinin Yatağan, Ayaz, Kuyucak ve Kocapınar mahallelerinden binlerce çocuk katıldı. Mahalle sakinlerin evlerinin önlerinde çörek derme etkinliğinde dağıtılacak ürünlerle bekledi. Sıra halinde ellerinde poşetlerle mahalle sokaklarını gezen çocuklar, çikolatadan, keke, şekerlemelerden, bisküvilere, tatlılardan, kuruyemiş çeşitlerine kadar yüzlerce ürünü topladı.

500 yıllık gelenek

Kendisi de Yüreğilli olan ve yıllardır çörek derme etkinliğine katılan Büyük Birlik Partisi (BBP) Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Pamukkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarihçi İbrahim Akman, "Her yıl Ramazan ve Kurban bayramı arifelerinde mahallemizin sokaklarında "Çörek Derme" etkinliği düzenlenir. Asırlık geleneğimiz Yüreğil'in kadim bir geleneği olarak tarihe geçiyor. Tabi burada açık havada aslın da bir ders niteliğin atmosfer yaşanıyor. Bu kadim Yüreğil geleneğinde açık havada tam anlamıyla önemli bir paylaşım gerçekleştiğini ifade ederek küçük çocuklar tek başlarına tek başına çörek kapma çörek toplama yarışına girerek bir özgüven kazanmakta büyükler açısından da küçüklere verilen çikolata gofret ve benzeri gıda maddeleri ile bir paylaşım yaşanmaktadır. 100 yıl önce 150 yıl önce tabii ki bugünkü gıda maddeleri dağıtılmamaktaydı eski dönemde çörek dediğimiz bir çeşit hamur işi badem, üzüm ve ceviz dağıtılmaktaydı bugün ise modern dünyada çikolata gofret şeker olmuştur. Bu günkü etkinliğimize çevre mahallelerden gelen çocuklarımızla birlikte yaklaşık bin kişi mahalle sokaklarında çörek derdi" dedi.

Geleneği yaşatan mahalle sakinlerine teşekkür

Yüreğil Mahalle Muhtarı Hüseyin Zeybek ise "Gücümüz yettiğince bu geleneğimizi sonsuza dek gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu ortamdan atmosferden çok memnunuz mutluyuz. Bayram sevincimizi çocuklarımızla birlikte yaşadık. Bu geleneğin unutulmaması, gelecek kuşaklara aktarılması ve yaşatılması adına çok güzel oldu. Bize destek olan bütün mahalle sakinlerimize teşekkür ediyorum" diye konuştu.

IHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.