5 Günde 3 Genç! Denizli’de Neler Oluyor?

5 Günde 3 Genç! Denizli’de Neler Oluyor?

Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, bir defa daha artan intihar vakalarına dikkatleri çekti.

A+A-

Çavuşoğlu, CHP Bilim Platformu raporuna göre 19 yıllık AKP iktidarında intihar vakalarının gözle görülür şekilde arttığına dikkat çekti.

Denizli’de son 5 günde basına yansıyan 3 intihar vakası yaşandığına dikkat çeken Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Denizli’de 15, 16 ve 22 yaşında 3 gencimiz son 5 gün içinde yaşamına son verdi. Türkiye genelinde de durum farklı değil. Milyonlarca kişiyi etkileyen geçim sıkıntısı, 2021'de de halkın başlıca gündem maddesi olmaya devam ediyor. Ekonomik kriz, yoksulluk, işsizlik ve gelecek kaygısı sebepli intihar vakaları günden güne artıyor” dedi.

Hükümetin gündemiyle halkın gündeminin son derece farklı olduğunu savunan Çavuşoğlu, “CHP olarak pandemi süreci boyunca halkımızın içindeyiz. Halkımızın sorunlarını dinliyoruz. Yasaklar nedeniyle bir çok sektör zor durumda. Sözde işten çıkarma yasağı var ama işsizlik her geçen gün artıyor.  Türkiye genelinde işsizlik oranı ise TÜİK tarafından 0,4 puanlık azalış ile yüzde 12,9 olarak açıklandı. DİSK’in yaptığı araştırmaya göre ise TÜİK'in açıkladığının aksine, geniş tanımlı işsizlik yüzde 28,8, geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyon 382 bin, istihdam kaybı ise 1 milyon 103 bine ulaştı. Ümitsiz işsiz sayısı ise 1,7 milyona yaklaştı” diye konuştu.

CHP Bilim Platformu’nun verilerine göre, Türkiye’de 2002-2019 arasında yaşanan intiharlar içinde 5 bin 806 intihar vakasının nedeninin geçim sıkıntısı ve ticari başarısızlık olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, “Ülke genelinde ekonomik sebepler yüzünden yaşanan intiharların, toplam intiharlar içindeki payı 2018’de yüzde 7.3 iken, 2019’da yüzde 9.4’e yükseldi.  2016 yılında 20-24 yaş arası 355 kişi yaşamına son verirken, bu sayı 2019 yılında 414’e çıktı. Sadece 2019 yılında 3 bin 406 kişi intihara bağlı olarak yaşamına son verdi. 3 bin 406 kişinin, yüzde 9,4’ü (321 kişi) geçim sıkıntısı nedeniyle intihar etti. Ayrıca Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası (Müzik-Sen) verilerine göre ise getirilen konser yasakları ve kısıtlamalarla birlikte yaklaşık 700 bin müzisyen işsiz kaldı, 100’ü aşkın müzisyen ise intihar etti” ifadelerini kullandı.

Geldiğimiz nokta çok acı verici

En temel insan hakkının yaşama hakkı  olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, “Sosyal devletin en önemli görevlerinden birisi insanların insanca, insan onuruna yakışan bir şekilde yaşamasını sağlamaktır. Geldiğimiz nokta çok acı verici bir haldedir. herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesi gerekmektedir. Hükümet yetkilileri, sürekli gündem değiştirmek için farklı operasyonlar yapıyor, Türkiye’nin gerçeğini görmezden geliyorlar. Şu anda ülkemizin gerçeği, intihar eden vatandaşlardır.  İnsanlar gelecek kaygısından, aç kaldığı için, iş bulamadıkları için, çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için canlarına kıyıyorlar. Türkiye şu anda intihar edenlerin ülkesine dönüşmüş durumda. Her ay onlarca insan intihar ediyor, bunu görüp tedbir almak lazım. Yoksa intiharları psikolojik gerekçelere bağlayarak, gündem değiştirerek işin içinden çıkamazsınız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.