Adıgüzeller'de Kekik Hasadı Başladı

Adıgüzeller'de Kekik Hasadı Başladı

Denizli'de Adıgüzeller Barajı'nın yamaçlarındaki kıraç topraklarda 10 yıldır kekik yetiştiriliyor.

A+A-

Denizli'de Adıgüzeller Barajı'nın yamaçlarındaki kıraç topraklarda 10 yıldır kekik yetiştiriliyor. Türkiye'deki kekik üretiminin yüzde 88'inin yapıldığı Denizli'de üreticiler, kekik hasadına başladı.

 

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Denizli merkeze bağlı Gözler, Uzunpınar, Kurtluca, Akdere mahalleleri ile Güney ve Çal İlçesi'nin bazı mahallelerinde sulanamayan kıraç toprakların umudunun kekik olduğunu söyledi. Gemici, dünyada en fazla kekik ihracatını Türkiye'nin yaptığını, Türkiye'deki üretimin de yüzde 88'ini Denizli'nin karşıladığını söyleyerek, "Denizli'de kekik hasadı başladı. Geçen yıl 80 bin dekar araziden 12 bin 500 ton kekik toplandı. Bu yıl kış dönemi soğuk geçti, rekolte de yüzde 20 oranında düşüş olabilir. Kekiğin kilogramını çiftçiler geçen yıl 5.5 ile 6 TL arasında satıp iyi paralar kazandı. Bu yıl fiyatlar henüz netleşmedi, ancak geçen yıldan düşük olmaz" dedi.

 

Gemici, kekik bitkisinin ihracatının da kayda değer olduğunu söyledi. Gemici, "Türkiye geçen yıl 100 milyon dolar aromatik bitki ihracatı yaptı. Bu rakamın 63 milyon doları kekikten geldi. Denizli'de üretilen kekik Almanya, İtalya, Kanada, Polonya, Hollanda, Belçika, Fransa ve Güney Afrika'ya satılıyor. Denizli olarak, Türkiye'deki kekik üretiminin yüzde 88'ini karşıladığımız için mutluyuz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.