Ağız Kokusu Hakkında Önemli Bilgiler

Ağız Kokusu Hakkında Önemli Bilgiler

Bugün sizler için hepimizin günlük yaşamına aks ettiği, birçok ortamda rahatsızlık duyduğu ve şikayetçi olduğu önemli bir sıkıntıyı ele aldık.

A+A-

Ağız kokusu ve ağız kokusuna nelerin sebep olduğu hakkında alanında uzman olan  Ağız ve Diş hastalıkları doktoru Rıfat Manav’la kısa bir röportaj yaptık.

Ağız Kokusu Nedir !

Manav ağız kokusu ile alakalı, “Yapılan araştırmalar sonucunda akşam yediklerimizden kalma yemek artıkları,  ve uyuyup uyandıktan sonra ağızda oluşan koku, fizyolojik ağız kokusu olarak da tanımlanır. Süreklilik gösteren bir ağız kokusu hastalık belirtisi olabilir. Ve patalojik  ağız kokusu olarakta tanımlanır. Sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar, şeker hastalığı (aseton kokusu gibi) ve karaciğer yetmezliği gibi birçok sistemik rahatsızlık; ağız kuruluğu, yetersiz ağız hijyeni, tütün ve alkol ürünleri, diş etleri hastalıkları ve diş çürükleri ağız kokusunun başlıca nedenleridir. Ağız kokusu yüzde 90, üst solunum kaynaklı yüzde 8, sindirim sistemi kaynaklı,  ya da metabolik sebeplerden kaynaklanabilir.” dedi.

Ağız Kokusu daha çok hangi sebeplerden dolayı oluşur?

Ağız kokusunun genellikle diş taşlarının varlığının diş etlerine zarar vermesi ile ortaya çıktığını belirten Manav, “Aynı zamanda diş taşları  yüzünden fırçalama esnasında diş etlerinin kanamasına sebep olur. Hastalar diş taşlarından değil de daha çok ağızdan gelen kokudan  rahatsızlık  duyduklarından  bizlere başvuruyor. Ağızda çok fazla diş taşı var. Ve bu diş taşları biriktiğinde diş etinde hastalık yapar. Toplanan ödemle beraber, ağızda koku yapar. Onun dışında  ağızdaki çürükler veya yarım gömülü dişlerin  üzerinde yemek artıkları da uzun süre kaldığı  taktirde ağızda koku yapabiliyor.” şeklinde konuştu.

Ağız kokusu başka bir hastalığın sinyali olabilir mi?

Manav açıklamasına şöyle devam etti: “Ağız kokusu problemi içtende gelebilir. Örneğin, akciğer ya da mide probleminden kaynaklı da olabilir.  İçten meydana gelen bir hastalık olduğu zaman gırtlaktaki çukur noktacıkta bakterilerin birikimi sonucunda da ağızda koku meydana gelebilir. Böyle bir sorunu olanların varsa eğer iç hastalıkları bölümüne Gastrointrolojiye başvurup ilaç tedavisi  ya da başka operasyonlar sonucunda  ağızda oluşan kokuyu yok edebilirler.”

Ağız kokusu Nasıl Yok Edilebilir?   

Ağız ve Diş hastalıkları doktoru Rıfat manav, ağız kokusunun yok edilmesi ile alakalı, “ ilk önce sistemik bir rahatsızlık varsa buna yapılabilecek bir şey yok. Bunun dışında ağızda çürük varsa çekilmeli, gömülü dişler sürekli olarak yıkanmalı, düzenli olarak dişler fırçalanmalı ve  ağız duşu alınmalıdır.   Aynı zamanda özel durumlar da var. Örneğin gebelik dönemlerinde hormonlardan kaynaklı diş etlerinde meydana gelen  şişmeler  ve kanamalar da kokuya sebep olabiliyor. Bunun dışında ise kişide özel bir durum yoksa ağız kokusu giderilebiliyor.” dedi.

Ağız kokusunu  Yok Etmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Uzman Doktor Manav, son olarak “ağız kokusu önlemek için günlük en az iki kere diş fırçalanmalı, ve diş fırçasını da sık sık değiştirilmelisiniz. Diş fırçalama esnasında dilinizi de fırçalarsanız daha iyi olur. Devamında ise diş ipi kullanılmalıdır. Koku çekilmez bir hal alıyorsa doktorun tavsiyesi üzerine ağız gargarası kullanılabilir.   Rutin ağız ve diş kontrolleri yapılmalı ve günde en az 4 litre su tüketimi yapılırsa iyi olur çünkü ağızda ki tükürüğü  daha çok salgılar ve ağızdaki oluşan kokuyu önler. Bunlara dikkat edilirse ağızdaki kokuyu önleyebilirsiniz.” şeklinde sözlerini tamamladı

Rıfat Manavı Kimdir?

Manav, 1974 yılında  Almanya’da doğdu. Aslen Denizlili olan Manav Üniversiteyi  Konya’da Selçuklu Üniversitesinde okudu. 1998 yılında üniversite eğitimini tamamladı. Askerlik eğitimini ise Çanakkale’de yaptı. Bir dönem Çanakkale’de kısa bir süreliğine  diş hekimliği yaptı. Daha sonra Denizli’ye geri döndü ve görevini 1999 yılında Denizli’nin İlçesi olan Çal’da devam etti. Rıfat manav şu anda Denizli merkeze yerleşti ve özel bir klinikte görevine devam ediyor. Manav evli ve iki çocuk babası. ​

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.