Al : Devlet Pazarlama Sorununa Çare Bulmalı

Al : Devlet Pazarlama Sorununa Çare Bulmalı

Denizli'nin Buldan İlçesi Ziraat Odası Başkanı Muammer Al Akishaber'e özel açıklama yağtı

A+A-

Türkiye’nin en erkenci üzümünü yetiştiren Buldan’da üreticiler kış ve bahar aylarında yaşanan dolu ve aşırı yağışlar ile rekoltenin düşmesiyle mücadelede ederken şimdi de ürünlerini pazarlamada sıkıntı yaşıyor. Temmuz ayı başında ilk hasadın yapıldığı zaman 1 lira 60 kuruşa ürünlerini satan üreticiler bir ayda 20 kuruş ucuzlayan ürünlerinden zarar etmemenin yollarını arıyor.

Denizli’de üzüm üretim merkezleri arasında Çal’dan sonra en büyük üretim merkezi olan Buldan’da Türkiye’nin en erkenci üzümünün ve diğer üzüm türlerinin hasadı devem ediyor. Üreticiler bahar aylarının yağışlı geçmesi sonrası bir ay geç yapılan hasadın ardından Ramazan Bayramının öncesinde ilk hasadı yapmış ve ilk hasat 1 lira 60 kuruşa satılmıştı.

Ürün rekoltesinin Nisan ve Mayıs ayında yaşanan don ve dolu olayları sonrası yüzde 10 düzeyinde düştüğü ilçede üretici ilk hasattan bir ay geçmesine rağmen ürünlerin 20 ila 40 kuruş arasında ucuzlaması karşısında zarar etmeninin yollarını arıyor. Konu hakkında açıklamalar yapan Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, her yıl yaşanan pazarlama sıkıntısının bu yıl yaşandığını söyledi.

DEVLET PAZARLAMA SIKINTISINA EL ATMIYOR

Türkiye’de domatesten bibere, üzümden karpuza kadar her ürün grubunun üreticisinin pazarlama konusunda sıkıntı çektiğini aktaran Başkan Al, devletin bu konuda üreticisini yalnız bıraktığına dikkat çekti.

Başkan Al, “Ülkemiz bir tarım cenneti olmasına rağmen hala tarımla uğraşan kesim en alt gelir düzeyine sahip. Bu çok ironik bir durumdur. Biz yıllardan bu yana üreticinin korunması için devletin üreticisine sahip çıkması gerektiğine dikkat çektik. Geçen yıllarda ilimizde başta üzüm olmak üzere çoğu ürün grubunda üretici tüccar tarafından zarar ettirildi. Şimdi de aynısı yaşanıyor. Devlet ise buna kayıtsız kalıyor. Biz devletin bize sahip çıkmasını bekliyoruz.

Devletin üreticisine destek olarak üreticiyi zarar ettirerek kendi karını düşünen tüccarlardan sektörden el çektirmesini sağlaması lazım” dedi. 1 AYDA 30-40 KURUŞ DÜŞTÜ Sultaniye cinsi Türkiye’nin en erkenci üzümü yetiştirdiklerini hatırlatan Başkan Al, “Biz Haziran ayının serin geçmesinden dolayı hasadı Temmuz ayında yaptık. İlk hasat yapıldığında üzüm kilogram fiyatı 1 lira 60 kuruş ile 1 lira 70 kuruş arasındaydı. İlk hasadın üzerinden bir ay geçmesine rağmen şimdilerde üzüm fiyatı 1 lira 20 kuruş ile 1 lira 40 kuruş arasında değişiyor. Bu rakam üreticinin giderlerini çok zor karşılayan bir rakam. Rekoltenin de geçen yıla göre 10-15 bin ton düştüğünü düşünürsek üzümün kilo fiyatı üreticiyi zor durumda bırakacaktır. Bu fiyatın dengelenmesini bekliyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.