Amaç UNESCO’da Kalıcı Olmak

Amaç UNESCO’da Kalıcı Olmak

PAÜ, Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyetinin amacının Stratonikeia’nın UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girmesi olduğu belirtildi.

A+A-

Kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesince sürdürüldüğünü ifade eden heyet başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Stratonikeia antik kentinde süren kazı, restorasyon ve konservasyon faaliyetleri hakkında ile alakalı bilgilendirme yaptı.

Senelerdir devam Ediyor

Stratonikeia antik kentinin, Karya bölgesinin en mühim şehirlerinden bir tanesi olduğunu ve Anadolu’nun yerli halkı olan Karyalılar ve Leglere ait bir yerleşim yeri olduğunu ifade eden Söğüt, o dönemden günümüze Cumhuriyet dönemine kadar yaşanan bir kent olduğunu, Dünyanın en büyük mermer kenti olan Stratonikeia’da 1977’de Prof. Dr. Yusuf Boysal başkanlığında başlayan kazı faaliyetlerinin, o tarihten günümüze devam ettiğini ifade etti.

Stratonikeia alışılmış antik kentlerden farklı bir yerleşim ve kent dokusuna sahip.

Kentte yapılmış olan kazı çalışmalarında her sene mühim verilere ulaştıklarını ifade eden Söğüt, 'Anadolu’nun birçok bölgesinde tarihi yapıları görmeni mümkün olduğunu ama Stratonikeia’da antik dönemden günümüze kadar yapıların hepsinin bir araya toplandığını, ve bir elin parmakları gibi olduğunu, kentte her öğretim elemanının kendi uzmanlık alanlarına bağlı değişik yapı ve alanlarda çalışmalar yürüttüklerini  dile getirdi.

Stratonikeia’da kazı faaliyetleri olmasa bile restorasyon ve konservasyon işlerinin yılın 12 ayı boyunca gerçekleştirildiğini belirten Söğüt, kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesitesi tarafından yürütüldüğünü ifade etti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.