Anneler Bebeklerde İshale Dikkat!

Anneler Bebeklerde İshale Dikkat!

Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgür, çocuklarda en sık görülen bulaşıcı hastalıkların başında ishalin geldiğini vurgulayıp ebebeynleri uyardı.

A+A-

Beslenmeyi bozduğu ve büyüme geriliği yaratabileceğini belirttiği ishalin önlem alınmadığı takdirde ölümcül olabileceğini kaydeden Özgür, tedavi için çeşitli öneriler yaptı. 

Bir yaş altı çocuklarda ağır ishalin daha ağır seyredebileceğini ifade eden Uz. Dr. Arzu Özgür, çocukların beslenme şekline ve yaşına göre değişiklik gösterdiğini kaydetti.

"ANNE SÜTÜ İSHALDEN KORUYUCUDUR"

Yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerde dışkının yumuşak ve sık olabileceğini ifade eden Uz. Dr. Arzu Özgür, "İshaller en sık bakteri, virüs ve parazit gibi mikroorganizmalar ile oluşur. Özellikle virüs enfeksiyonlarına Türkiye'de sık karşılaşılmaktadır. Ve bunlar çocuklarda su ve tuz kaybına neden olduğu için ciddi sıkıntılar ortaya çıkarmaktadır. İshalin asıl sebebi, mikroplu bir gıdanın ağız yoluyla vücuda girmesidir. İshalli bir kişinin dışkısıyla dışarı atılan mikroorganizmaların bulaştığı su, gıda ve eşyalarla direkt teması sonucu sağlıklı çocuklara ağız yolu ile geçerek hastalığa neden olur. İshaller her zaman ölümcül durumlara sebep olmamakla birlikte çocuğun beslenmesini bozduğu ve büyümesini gerilettiği için önemlidir. İshal bir yaş altı çocuklarda ağır seyredebilir. Anne sütü ise ishalden koruyucudur. Biberon ve emzik kullanımı da mikroplarla bulaş yolu ile ishale zemin hazırlar. Kalabalık yaşam koşulları, yetersiz kanalizasyon, temiz içme suyu olmaması, pişmiş yiyeceklerin oda sıcaklığında iki saatten fazla bekletilmesi, el yıkama alışkanlığının az olması, çiğ sebze ve meyvelerin temiz suyla yıkanmaması ishal riskini arttırır. Bakteriyel ishaller yaz aylarında daha çok görülürken rota virüse bağlı ishaller kış aylarında sıktır" diye konuştu.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Ateş, ishal ve kusmaya bağlı olarak vücutta su ve tuz kaybı oluştuğunu kaydeden Özgür, kaybın derecesine göre küçük çocuklarda emmeye isteksizlik, susuzluk hissi, ağız kuruluğu, huzursuzluk, halsizlik, uyumaya eğilim, bıngıldak ve gözlerde çöküklük, cilt esnekliğinde azalma, gözyaşı, tükürük ve idrar azalması görüldüğünü dile getirdi. İshal belirtisi olan çocuklara bol sıvı verilmesi uyarısında bulunan Uz. Dr. Arzu Özgür, "Gereksiz antibiyotik kullanımı bağırsak florasını bozarak ishalin uzamasına ve ağırlaşmasına yol açabilir. İshal tedavisinde destekleyici tedavi ve kaybedilen sıvının yerine konması esastır. Bu yüzden ishalli çocuklara sıvı kaybını önlemek için su, pirinç suyu, pirinç lapa, patates haşlama, yoğurt, ayran, taze sıkılmış elma ve havuç suyu verilmeli, altı aydan küçük, anne sütü alan bebeklerde ise emzirme sıklaştırılarak aralarda kaynatılmış ılık su içirilmelidir" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.