Arslan, muhtaç aylıkları için kanun teklifi verdi

Arslan, muhtaç aylıkları için kanun teklifi verdi

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, binlerce ailenin yoksun bırakıldığı muhtaç, engelli, güçsüz ve kimsesiz aylıkları için kanun teklifi verdi.

A+A-

Arslan, eve giren gelir ölçütü nedeniyle yaşanan mağduriyetleri Meclis gündemine taşıdı ve kanun teklifiyle, 2022 Sayılı Yasadaki muhtaç aylığı almak için, “hanede kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden fazla olmaması” yönündeki kuralın kaldırılmasını, aylık bağlanmasında asgari ücret ve hanedeki kişi sayısının dikkate alınmamasını önerdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Milletvekili Kazım Arslan, şu ifadeleri kullandı:

2022 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, onbinlerce  vatandaşımızı haneye giren gelir ölçütü nedeniyle mağdur etmiştir. Ailelerimiz zaten kıt kanaat geçinirken, yaşlımızın, muhtaçlarımızın ve engellimizin bakım masrafları ayrı bir maddi yük oluşturmaktadır. Bu masrafları her bir muhtacımıza, ailesine sırf muhtaç ve engelli, yaşlı oldukları için sosyal devletin gereği olarak bir hak olarak sunmak varken, hanede kişi başına düşen ücretin asgari ücretin üçte birinden fazla olmaması kuralını getirmek asla kabul edilemez.

Haneye kişi başına 300-400 Liradan fazla para giriyorsa, muhtacımızı, engellimizi ve yaşlımızı bu aylıktan, aileleri bakım masraflarından yoksun bırakan irade asla sosyal devletten bahsedemez. Biz, kanun teklifimizle bu gelir ölçütünü kaldırmayı ve kanun kapsamındaki muhtaçlarımıza, yaşlımıza sırf bu sorunları nedeniyle aylık bağlanabilmesini öneriyoruz.

Muhtaç, güçsüz, kimsesiz ve engelli yurttaşlarımız, mevcut kanun sonucunda gelir kaybına uğradığı gibi, barındıkları hane bireylerinin kazancı içinde kişi başına ayırdıkları harcamaları artmış, diğer harcamalarına ayıracakları bütçe ya daralmış ya da tümüyle yok olmuştur.

Bazı hane bireyleri de bu aylıkların kesilmemesi adına, mecburen, ikametgah değişikliğine başvurmak, hanedeki birey sayısını bu yolla düşürmek zorunda kalmıştır. Kendilerine bakacak maddi durumları olmadığı için, devletin sağladığı bu cüzi gelire ihtiyaç duyan yurttaşlarımız, kanun değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten bu yana büyük sorunlar yaşamış; yanlarında yaşadıkları yakınlarına, ne yazık ki daha fazla muhtaç bırakılmışlardır. Hanelerdeki geçim sıkıntıları, yasanın değişen biçimiyle artmış; hem aylıktan mahrum bırakılan yurttaşlarımızın, hem de yanlarında yaşadıkları hane bireylerinin yaşam kalitesi ve refahı, bu masrafları karşılamak durumunda kaldıkları için düşmüştür. Basında da yer aldığı üzere, Yasanın mağduru olan binlerce hanemizin bir bölümü, deyim yerindeyse “yasanın etrafından” dolanarak kendi çözüm yollarını aramak zorunda kalmış ve hukuk dışı yollara başvurmuş, farklı ikametgahlar gösterme ya da hanedeki toplam gelirden daha düşük gelir beyanında bulunma yoluna gitmiştir.

Teklifimizle, 2022 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin 2 nci fıkrasında yer alan “her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olan kimseler muhtaç kabul edilemez ve kendilerine aylık bağlanamaz” hükmünü kaldırıyoruz, sosyal devletin 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz yurttaşlarımıza uygulaması gereken devlet yardımı için “hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir” ölçütü tespit uygulamasına son veriyoruz.

Ayrıca, 2022 Sayılı Yasanda, “muhtaç” sayılarak aylık bağlanacak engelli ya da engelli yakınlarının bu aylıklara hak kazanabilmesi için, hane gelirleri toplamında ve kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarlarında asgari ücret oranlarının göz önünde bulundurulacağı yönündeki hükmünü kaldırıyoruz.

Bu teklifimiz, sosyal devlete hatırlatmak içindir. Hiçbir hükümet engellisini, yaşlısını, muhtacını eve giren gelirle imtihan edemez, sınırlayamaz. Hakkı gelir ölçütüne bağlamak, vicdana, hukuka sığmaz.”

Kazım ARSLAN

Denizli Milletvekili

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.