Azerbaycan'ın 44 Günde Kazandığı Büyük Zafer

Azerbaycan'ın 44 Günde Kazandığı Büyük Zafer

Azerbaycan’ın yaklaşık 30 yıl Ermeni işgali altında kalan topraklarını kurtarmak için başlattığı tarihi harekat sonucunda elde edilen zaferin 1. yılı kutlanıyor.

A+A-

Azerbaycan’ın yaklaşık 30 yıl Ermeni işgali altında kalan topraklarını kurtarmak için başlattığı tarihi harekatı, 1 yıl önce 27 Eylül’de başladı. 44 günde gelen büyük bir zaferle işgal altındaki Karabağ topraklarının büyük bölümü kurtarıldı. 10 Kasım 2020 tarihi itibarıyla Ermenistan’ın 30 yıllık işgaline son vererek Azerbaycan’ı eski topraklarına geri kavuşturan Karabağ Zaferi’nin birinci yıl dönümü kutlanıyor.

Azerbaycan’ın 27 Eylül’den 10 Kasım’a kadar sürdürdüğü ve nihai zaferiyle sonuçlanan tarihi Karabağ Harekatının 1’inci yıl dönümü kaydediliyor.

Ermenistan’ın Karabağ’ı işgali, Azerbaycan için hiç kapanmayan bir yara iken, bununla da yetinmeyen Erivan, 2020 yılında “Yeni savaşlar, yeni topraklar” politikasını benimsediğini açıkladı. Ardından da 12 Temmuz 2020’de, hem Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının, hem Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun geçtiği stratejik Tovuz’a saldırdı. Bu saldırı Azerbaycan’ı ayağa kaldırdı.

Azerbaycan ordusunun 27 Eylül’de başlattığı topraklarını işgalden kurtarma operasyonu 44 gün sürdü. Azerbaycan’ın operasyonunda 5 kent merkezi, 4 kasaba ve 286 köyün kurtarılması üzerine Ermenistan yenilgiyi kabul etti. Ermenistan, işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden anlaşmaya 10 Kasım’da imza attı. 10 Kasım tarihinin Türkiye’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü olması sebebiyle Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Zafer Günü olarak belirlenen 10 Kasım tarihini, 8 Kasım olarak değiştirme kararı almıştı.

20201110-2-45279333-59619822-web.png

TÜRKİYE AZERBAYCAN’A TAM DESTEK VERDİ

Türkiye’nin en üst seviyeden tepkisi, Azerbaycan’la başlattığı ortak tatbikatla sürdü. Azerbaycan ordusunun haberleşme ve uydu sistemleri yenilendi. Envanterine ASELSAN ve ROKETSAN’dan alınan akıllı mühimmatlar girdi. Bölgede keşif, tespit ve sınır güvenliği için de Türkiye’den SİHA’lar satın alındı.

ZAFERE GİDEN YOL

Azerbaycan ordusu teyakkuza geçti. Ancak 22 Eylül 2020’de Ermeni güçler bir kez daha Tovuz’a saldırdı. Artık tahammül sınırı aşılmıştı. TRT’nin aktardığına göre, Azerbaycan ordusu 27 Eylül sabahı cephe hattı boyunca harekat başlattı. Harekatın hemen başında 3 bin 500 metre yükseklikteki stratejik Murov Dağı zirvesi Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti.

KARABAĞ ÇEVRESİNDEKİ BÖLGELER BİRER BİRER İŞGALDEN KURTARILDI

Ermenistan, bu süreçte sık sık sivilleri hedef aldı. Gence ve Berde’ye yapılan saldırılarda onlarca sivil hayatını kaybetti. Azerbaycan ordusu ise Karabağ çevresindeki bölgeleri birer birer işgalden kurtardı.

TÜRK SİHA’LARININ BÜYÜK BAŞARISI

Azerbaycan’ın Türkiye’den satın aldığı SİHA’lar sahada dengeleri değiştirdi. 8 Kasım’da Şuşa’nın işgalden kurtarılması bir dönüm noktası oldu. Ermeni güçlerin savaşma iradesi kırıldı. Bir gün sonra da Rusya arabuluculuğunda Azerbaycan ve Ermenistan arasında ateşkes anlaşması imzalandı.

ERMENİ ORDUSU AĞIR KAYIPLAR VERDİ

Azerbaycan’ın Ermeni işgali ve sivil bölgelere yönelik alçak saldırıları sonrasında başlattığı Karabağ’ı özgürleştirme ve işgal edilmiş toprakları işgalden kurtarma harekatı 42. gününde zaferle sonuçlandı. Düzenlenen harekatta, Ermeni ordusu ağır kayıplar verdi.

ERMENİSTAN TESLİM OLDU: PAŞİNYAN YENİLGİYİ KABUL ETTİ

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 10 Kasım’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile Dağlık Karabağ’daki savaşı bitirecek anlaşmayı imzaladığını duyurdu. Anlaşmaya göre Karabağ’a Türk ve “Rus Barış Güçleri” konuşlandırıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, gece yarısı ulusa seslenişinde söz konusun Barış Gücü Merkezinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin de olacağını iki kere vurguladı. Aliyev, Dağlık Karabağ’ın statüsünün tartışmasız ve Azerbaycan toprağı olduğunun altını çizdi ve bu anlaşmayla da tasdik edildiğini açıkladı.

Ermenistan, Dağlık Karabağ’da teslim oldu. Ermenistan Kelbecer, Ağdam ve Laçın’dan daha sonra Dağlık Karabağ’ın tamamından çekildi. Bu açıklamaları Ermenistan Başbakanı 10 Kasım 2020 gece yarısı sosyal medya hesabından yaptı. Yenilgiyi kabul eden Ermenistan Başbakanı, bildiri imzaladıklarını duyururken, bunun acı verici olduğunu da belirtmeyi ihmal etmedi. İlerleyen dakikalarda önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha sonra da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev açıklamalarda bulundu.

AZERBAYCAN ORDUSU 2 BİN 783 ŞEHİT VERDİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 27 Eylül-10 Kasım tarihleri arasında devam eden İkinci Karabağ Savaşı’nda verilen şehit sayısını açıkladı. Açıklamada, savaş süresince 2 bin 783 Azerbaycan askeri şehit olduğu ve bin 245 askerin de yaralandığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.