Aziz Sancar Kanser Çalışmalarını Hızlandırdı

Aziz Sancar Kanser Çalışmalarını Hızlandırdı

Ünlü bilim insanı Aziz Sancar şu an yapılan araştırmaların kanser tedavisi için mühim neticeler ortaya çıkaracağını ifade etti.

A+A-

Nobel Kimya Ödülünün de sahibi olan Aziz Sancar, fareler üzerinde yapılan son çalışmaların doğrulanması durumundan kanser ve biyolojik ritim ilişkisinde devrim niteliğinde bir gelişme yaşanacağını, her sene dünya çapında kanser için 6 milyar dolar harcanmasına rağmen hastalık ile alakalı kesin bir çözümün bulunamamış olmasının bilimin adım adım ilerlemesinden ve taş üstüne taş konularak yol alınması ile alakalı olduğunu ifade etti.

Alınan bilgilere göre Sancar, kanser üstünde çalışıyor. Kanser ilaçlarının etkisiyle insanın biyolojik saat ritmi arasındaki münasebeti araştırmada yeni bilgiler üretilmeye başlandı. Bu konu ile alakalı çok yeni çalışmaların olduğu ifade ediliyor. Araştırmalarda bilhassa ünlü kanser ilacı Cisplatin’i tercih ediyorlar. Bu ilaç kanser hücrelerini öldürmesine öldürüyor fakat DNA’ya da zarar veriyor. Bunun yanında bu ilacın başka ciddi yan etkileri var.

Peki bu çalışma nasıl ilerliyor?

Aziz Sanca daha bilimsel dergilere göndermedikleri için yazılmasını istemedikleri ama  ulaştıkları çok önemli bulguların olduğunu, yapılan çalışmanın doğrulanması durumunda, kanser ve biyolojik ritim ilişkisinde yepyeni bir aşamaya ulaşılacağını ve bu bulgunun büyük ses getireceğini, bu araştırma neticesinin esmen açıklanmasını beklediklerini belirtti.

Ayrıca Sancar yeni yöntemleri hemen kullanma eğilimine sahip olduğundan genetik müdahalelerde çok hızlı neticeler veren örneğin CRISPR-Cas9 tekniğini, laboratuvarında kullanmaya başladı.

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.