Baharın Müjdecisi İlk Cemre Düşüyor

Baharın Müjdecisi İlk Cemre Düşüyor

Halk arasında "baharın habercisi" diye de bilinen cemrenin ilki havaya ne zaman düşecek?

A+A-

Kış günlerinin geride kalmaya başladığı ve baharın müjdecisi Cemre sırasıyla havaya, suya ve toprağa düşüyor.

Halk kültürüne 1’er hafta ara ile düştüğü kabul edilen cemrenin, soğuk kış günlerinden sonra havayı, suyu ve toprağı ısıttığına inanılmakta. Üstelik bu sadece bizim kültürümüzde değil. Orta Asya'dan Arap coğrafyasına, Çin'den Yunanistan'a birçok kültürde, senenin hemen hemen aynı günleri, cemrelerin düşüp veya yükselip havayı, toprağı ve suyu ısıttığı tarihler olarak kabul edilmekte.

Hava – Su - Toprak

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Cemrenin havaya, suya ve toprağa düşme tarihleri arasında birer hafta vardı. Cemre havaya 19-20 Şubat'ta, suya 26-27 Şubat'ta, toprağa ise 5-6 Mart'ta düşecek.

Cemre Ne Demek?

Cemre’nin kelime anlamı "kor, yanmış kömür parçası, kıvılcım, yükselen ateş, köz" demekti. Bu anlamlar dışında Cemre, "sıcaklık" veya "sıcaklığın yükselişi" anlamlarında kullanılıyor.

Türk-Altay halk kültürü ve mitolojisinde "İmre, İmere veya Emre" adında bir "cemre cini" olduğuna inanılır. İnanışa göre İmre ilkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir. Sonra üzerine düşerek buzları eritir. Ardından da yere girer. Bundan sonra ısınmış topraktan buhar yükselir.

Cemre çiftçilerin tarımsal etkinliklerinde Mühim bir yer tutar. Isınmayan toprağa atılmış olan tohum yeşermeyeceği için çiftçiler tohum ekmek ya da bağ sürmek gibi işlere başlamak için cemrenin düşmesini beklerler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.