Baro Başkanı, KHK'lerle İlgili Konuştu

Baro Başkanı, KHK'lerle İlgili Konuştu

Baro Başkanı, KHK'lerle İlgili Konuştu

A+A-

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu başkanlığında Ankara’da gerçekleştirilen olağanüstü toplantısına iştirak eden  Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan, “Olağanüstü Hal (OHAL) derhal kaldırılmalıdır” dedi.

Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan, geçtiğimiz günlerde yayımlanan 696 sayılı OHAL Kanun Hükmünde kararname ile milli iradenin yok sayıldığını belirtti. İlhan, Türkiye Barolar Birliği’nin de bu konuda hem fikir olduğunu söyledi.

 

Müjdat İlhan, “OHAL derhal kaldırılmalıdır. Çünkü OHAL terörle ve darbeye kalkışanlarla mücadele amacının dışında, olağan bir yönetim biçimi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Devletin ilgili kurumlarının elinde, OHAL olmaksızın da terörle mücadele etmeye yetecek güç ve yetkiler vardır. OHAL, Türkiye’nin demokratik görüntüsüne ağır zarar vermektedir. Bu da, terör örgütlerinin özellikle dış ülkelerde meşruiyet kazanma girişimlerini kolaylaştırıyor. Türkiye’nin yatırım yapılamayacak bir ülke olarak görünmesine neden olmaktadır.  Bugüne kadar OHAL ile ilgisi olmayan binlerce düzenleme, OHAL KHK’ları yoluyla yapılmıştır. Üstelik bunların önemli bir kısmının KHK ile düzenlenmesini Anayasamız yasaklamıştır. Bunlar aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne de aykırıdır” dedi.

Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan, 696 sayılı KHK’nın insanların hayatlarında tehlikeye arz eden bir sorumsuzluk maddesi içerdiğini iddia etti. 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasına katılan sivil vatandaşlarımıza yönelik ve yalnızca kanunla TBMM tarafından düzenlenebilecek bir genel af veya sorumsuzluk getirmekle kalmadığını,  geleceğe yönelik olarak da sivil vatandaşlarca suç işleme özgürlüğü olarak yorumlanabileceğini söyledi.

SUÇLULAR KENDİLERİNE HAK VERİLDİĞİNİ SANACAK

İlhan, açıklamasını şöyle tamamladı;

“Her ne kadar bazı yetkililerin açıklamaları, KHK’nın ilgili maddesinin sadece 15 ve 16 Temmuz 2016’yı kapsama niyetiyle yazıldığı şeklinde olsa da, madde metni böyle değildir. Geleceğe yönelik ve ucu açık bir ceza ve tazminat sorumsuzluğu getirilmiştir. Darbe teşebbüsünün devamı niteliğindeki eylemler ne demektir? Kim, neye göre bunu tespit edecektir? Barışçıl bir protesto eylemini 15 Temmuz’un devamı niteliğinde diye yorumlayıp temel haklarını kullanan insanlara saldıran, öldüren, darp eden gruplar olur ise, bu suçlular, bu maddenin kendilerine bu hakkı verdiğini sanacaklardır. Milli bir konuda inatlaşmak tüm topluma ve ülkemize geri dönülmez zararlar verir. Vatandaşlarımızın canlarının, temel hak ve hürriyetlerinin zarar görmemesi Türkiye Barolar Birliği’nin ve Baromuzun tek dileğidir. Bunu talep etmek de hepimizin asli görevidir. OHAL derhal kaldırılmalıdır. 696 Sayılı KHK derhal geri çekmelidir. Tatilde olan Türkiye Büyük Millet Meclisi derhal toplanmalıdır. Konuyu, milli bir mesele olarak ele almalıdır."

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.