Başkan Hatipoğlu'ndan Kompost Gübre Önerisi

Başkan Hatipoğlu'ndan Kompost Gübre Önerisi

Denizli Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından çiftçilere yapılan tarımsal desteklerin artması sonrası, ilgili meslek guruplarından yeni öneriler gelmeye devam ediyor.

A+A-

Konu ile ilgili görüşlerine baş vurduğumuz Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan O. Hatipoğlu “Önerimiz bitkisel ve hayvansal atıkların kompost gübreye dönüştürülerek çiftçilere ücretsiz dağıtılmasıdır” dedi.

Başkan Hatipoğlu açıklamasında, gıda israfının büyük boyutlarda olduğunu, israfın dörtte üçünün yaş meyve satılan pazarlar, hallerde ve toplu gıda tüketilen yerlerde yapıldığını belirterek “3 ton atıktan 1 ton 100 kilo kompost gübre üretiliyor. Denizli’nin yaş meyve satılan pazar, lokanta atıkları, ağaçların bakımı sonrası artıkları vb. doğada bulunan her atığın değerlendirilmesi ile binlerce ton kompost gübre üretmek mümkün. Bu girişim doğanın geri kazanılması girişimidir. Girişim kenttin temizliği boyutunda bakılmamalı. Topraklarımız tarım kimyasalları kullanımı ile fakirleşti. Yüzde 3 oranında olması gereken organik madde, yüzde 1’in altına düştü. Toprak organik madde eksikliği nedeniyle sıkışıyor, çözülmüyor. Sertleşiyor, su geçirgenliği azalıyor. Verimli olmaktan çıkıyor. Geri kazanmak kompost gübre ile mümkün. Kompost gübre üretimi belediyelerin öncülüğünde yapılırsa başarılı olabiliyor” dedi

Başkan Hatipoğlu açıklamasında, ‘belediyelerin kompost gübre üretimine girmesini istedi, kullanımının tarımsal destek kapsamına alması, sürdürülebilir tarıma büyük katkısının olacağını’ belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.