Başkan Keçeci İSO Türkiye İmalat PMI’yi Değerlendirdi

Başkan Keçeci İSO Türkiye İmalat PMI’yi Değerlendirdi

Başkan Keçeci Bloomberg HT kanalında İSO Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Mart 2022 dönemi sonuçlarını değerlendirdi.

A+A-

 

 

İstanbul Sanayi Odası'ndan (İSO) yapılan açıklamaya göre, ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İSO Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Mart 2022 dönemi sonuçları açıklandı.

Eşik değer olan 50,0'nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, Şubat ayında 50,4 olan manşet PMI Mart’ta 49,4'e geriledi. Böylece endeks son 10 ayda ilk kez eşik değer 50,0'ın altında kaydedildi.

Bloomberg HT kanalında İSO Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Mart 2022 dönemi sonuçlarını değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Türkiye İmalat PMI, Mart’ta 49,4'e gerileyerek son 10 ayda ilk kez eşik değer 50,0'ın altına düşmüş durumda. Bunu tek bir nedene bağlayamayız. Rusya-Ukrayna savaşının etkisi, hammaddedeki fiyat artışı ve finansmandaki sıkıntıların bir araya gelmesiyle sanayici çok zorlanır oldu. Sanayicinin, hangi noktaya odaklanması gerektiğine şaşırdığı bir ortamdayız.

Sanayiciyi Zorlayan Üç Faktör Var

Savaşın getirdikleri ve piyasadaki durumun bizlere yansıması yeterince sanayiciyi rahatsız ediyor diyen Keçeci, “Piyasadaki mevcut fiyatlarla, müşterilerimizle fiyat- ürün anlaşması yapıyoruz. Fakat anlaşmış olduğumuz fiyatlar üzerine beklemediğimiz yeni gelen fiyat artışlarından dolayı sıkıntıya düşüyoruz. BOTAŞ'ın Nisan ayına ilişkin yayımlanan tarife tablosuna göre, konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uygulanan satış fiyatı, Mart'ta geçerli olan tarifeye göre yüzde 1 artışla 1000 metreküp doğalgaz için 1.303 lira, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri için de yine yüzde bir artışla 1.457 lira olarak belirlendiği açıklandı. 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış fiyatında yüzde 44,30, elektrik üretimi haricinde kullanılan doğalgazın satış fiyatında yüzde 50 zam geldi. Elektrik piyasa takas fiyatı da 1.745 liradan 2.500 liraya çıktı. Konutlarda da doğal gaza yüzde 35 zam geldi. Fakat bizler fiyatlandırdığımız üründen sonra gelen bu zammı müşterimize direkt yansıtamıyoruz. Sanayicinin böyle bir lüksü yok. Devlet, fiyatları istediği gibi istediği şekilde yansıtabiliyor. Doğalgaz fiyatları, 1000 doların üzerinde; dolayısıyla devlette bu fiyatları bizlere yansıtıyor.” dedi.

Doğalgazdan Alına KDV Oranı Düşürülmeli

Bir anda yüklü bir şekilde zamların sanayicinin üzerine yüklenmesi bizleri rahatsız ediyor diye konuşan Keçeci, “Doğalgaz 500 dolarda iken devlet %18 KDV alıyordu. Bugün doğalgaz 1000 dolar ve yine KDV oranı %18. Doğalgazın fiyatının yükselmesini anlıyoruz çünkü dünya fiyatları böyle. Ancak bizim asıl sıkıntımız ödediğimiz KDV de fiyat artışı ile aynı oranda yükseliyor. Bu alınan KDV, bana göre hak değil. Siyasi iktidarın en azından bu konuda sanayiciye yardımcı olması gerekiyor.” dedi.

Sanayicinin iki hususta itirazı var diyen Keçeci, “Birincisi şok fiyat artışları. Biz bunun altından çıkmakta zorlanıyoruz. İkincisi ise bu kadar yüksek orandaki KDV’nin bizlerden alınmasının doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu iki konunun mutlak surette, sanayicinin lehine olacak şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.